Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței  a obținut marele premiu al Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Asta-i datina străveche”, pentru complexitatea și diversitatea prezentării obiceiurilor de iarnă.

„Aducem de la Oradea, de la Festivalul Național «Asta-i datina străveche», la Vatra Moldoviței, răsplata pentru tot ceea ce este mai frumos și curat în locul în care ne-am născut, trăim și pe care îl iubim! Mulțumim organizatorilor! Felicitări, oameni minunați! ”, a transmis coordonatorul ansamblului, prof.înv. primar, director Ilaria Pușcă.

Umblatul cu Țurca, Alduitul colacului, pălincii, vinului, cârnaţului, obiceiul „Talgerelor”, Alegerea cetei junilor, Chiraleisa, Umblatul cu Ursul, Capra etc. s-au numărat printre obiceiurile care au fost prezentate în festival.

Anterior festivalului, toţi participanţii au mers într-o paradă a portului popular pe traseul Cetatea Oradea – catedrala „Învierea Domnului” (Centrul civic) – Podul Dacia – Prefectura/Consiliul Judeţean Bihor – Corso – Primăria Oradea – Biserica cu Lună – Casa de Cultură a Sindicatelor.

Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Pro Bambini din Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Casa de Cultură a Sindicatelor, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” şi Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi”, Mănăstirea Sfintei Cruci.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.