În perioada 19-22 noiembrie 2015, la Cernăuţi s-a desfăşurat cea de-a IX-a ediţie a „Zilelor Culturii Tradiţionale Româneşti la Cernăuţi”. La evenimentul de mare amploare a participat și Ansamblul „Stejărelul” al Liceului Tehnologic Cajvana, însoțit de domnii directori Robu Nicolae, respectiv Ciotu Iulian.

În cadrul acestei manifestări au avut loc mai multe activități : ediția a VII-a a Simpozionului Internaţional de etnografie și folclor „Vatră dulce strămoşească” şi „Dialogul artelor” – cu lansare de carte şi expoziţie de artă plastică şi fotografie (20 noiembrie), spectacolul de gală al celei de-a IX-a ediţii a Festivalului de folclor românesc „Să-mi cânţi cobzar…” şi Caravana filmelor documentare – selecţie de filme realizate de TVR Iaşi (21 noiembrie), vizită de documentare la Universitatea  Naţională „Iurii Fedkovici”  şi Spectacolul de gală al proiectului transfrontalier „TVR Iaşi 24. Iaşi – Cernăuţi – Chişnău” (22 noiembrie).

De asemenea, a fost vernisată o expoziţie de artă fotografică, iar meşterii populari şi-au expus obiectele artizanale în cadrul unui târg de artă meşteşugărească.

Scopul acestei manifestări a fost valorificarea culturii naționale și a tradițiilor strămoșești, dar și propagarea comorilor populare românești. În ultimii ani, evenimentul a cunoscut o remarcabilă creștere a audienței și a devenit o sărbatoare de suflet a românilor din nordul Bucovinei, Ținutul Herța și nordul Basarabiei.

Sărbătoarea de suflet a cântecului şi dansului românesc a fost organizată de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi în parteneriat cu  Asociaţia Culturală „Vatra Satului”, Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Suceava, Centrele  de conservare şi promovare a culturii tradiţionale  Suceava şi Iaşi, TVR Iaşi şi moderată de Iurie Levcic, preşedinte şi Svetlana Ursu, directoarea „Şcolii populare de artă şi civilizaţie românească Cernăuţi”.

La eveniment au participat, cu un cuvânt de salut, Zvetlana Preoteasa, directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, care a dat citirii mesajului dlui Ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.