Pentru a transforma o idee de afaceri în succes este nevoie de abilitate, de creativitate şi de un management sănătos în urmărirea obiectivelor de afaceri.

Antreprenoriatul este conceptul economic care reuneşte toate aceste componente. În plus, a fi antreprenor presupune să ai motivaţia şi capacitatea de a inova, de a produce valori noi şi de a aplica strategii de afaceri proprii.

Antreprenoriatul reuneşte categorii eterogene de oameni, din toate clasele sociale. Toţi aceşti întreprinzători au, însă, câteva caracteristici comune: disponibilitatea de a-şi asuma riscuri, dorinţa de a acţiona independent de un angajator, puterea de a realiza mai multe task-uri simultan, capacitatea de a face faţă unei alerte permanente, abilităţi superioare de înţelegere, planificare şi execuţie, capacitatea de a dezvolta relaţii de lucru cu colaboratori din diverse medii profesionale, putere decizională şi discernământ în prioritizarea acţiunilor, rezistenţa fizică şi psihică pentru a susţine un efort prelungit și puterea de previziune, mobilitatea şi rezistența la schimbare.

Pentru a avea succesul scontat, orice antreprenor are nevoie de o doză de nonconformism și alte câteva criterii vitale: să creadă cu tărie în potenţialul afacerii sale, să fie dispus să renunţe la avantajele statutului de angajat, să aibă mare toleranţă la risc şi schimbări neprevăzute, să aibă cunoștinţe elementare de management, marketing şi logistică, să aibă capabilităţi de lider şi să fie un bun negociator, să fie capabil să genereze idei care să îi asigure un avantaj competitiv faţă de concurenţă, să aibă o viziune clară asupra business-ului şi capacitatea să o transmită şi oamenilor din echipă și să dispună de mijloacele financiare pentru susţinerea noii afaceri.

Desigur, există și câteva atribute care trebuie să îl ajute să evite eșecul: să nu pornească la drum fără o planificare riguroasă a acţiunilor de întreprins, să nu mizeze pe „norocul începătorului” pentru a compensa lipsa de experienţă în afaceri, să nu contracteze datorii nejustificate în speranţa unui câştig imediat, să nu investească într-o locaţie ineficientă și să nu ignore realităţile pieţei şi avantajele concurenţei.

Mirajul unei afaceri pe cont propriu

Perspectiva demarării unei afaceri proprii este tentantă pentru mulţi întreprinzători. Dacă iniţiativa de business se dovedeşte un succes, întreprinzătorul va obţine avantaje financiare, prestigiu social, îşi va putea permite un program flexibil şi va deveni propriul său şef.

Crezi că ai ce trebuie pentru a-ți conduce propria afacere?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.