În cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural, directorul Haralampie Duţu a precizat că pe fondul unor condiţii meteorologice specifice, în anul agricol care se încheie „rezultatele obţinute au fost bune şi foarte bune”. Acesta a făcut o analiză pe ultimii cinci ani și a precizat că agricultorii au respectat în număr foarte mare sfaturile primite din partea instituției, astfel că aceștia au obținut recolte foarte bune.

Haralampie Duțu a spus că pe lângă factorii genetici, fermierii au semnat la timp, au respectat rotaţia culturilor, efectuând la timp şi în condiţii corespunzătoare lucrările de întreţinere. De evidenţiat este, de asemenea, faptul că şi micii producători au început să acorde atenţia cuvenită factorilor amintiţi, utilizând sămânţă de calitate şi respectând tehnologiile.

În ceea ce priveşte factorul mediu, Haralampie Duţu a scos în relief precipitaţiile reduse cantitativ şi neuniform repartizate, cu excepţia lunii octombrie, dar şi temperaturile cu oscilaţii de la zi la zi şi de la noapte la zi, cu efecte negative asupra creşterii şi dezvoltării plantelor.

„Primăvara a pornit promiţător, dar a avut oscilaţii mari ale temperaturilor, cu zăpadă şi îngheţuri târzii, care au afectat culturile legumicole şi pomicole. Vara a fost cu precipitaţii puţine, neuniform repartizate, pe fondul unor temperaturi mai ridicate, având ca rezultat perioade mai scurte sau mai lungi de arşiţă şi secetă”, a punctat Haralampie Duţu, şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.

Astfel, la grâu, secară şi triticale, de la o medie de 3.014 kg pe hectar, în 2012, s-a ajuns la una de 3.929 kg, în 2017. La cartofi – altădată o cultură de bază pentru judeţul Suceava-, faţă de anul de referinţă s-a înregistrat o creştere a mediei de la 13.648 kg la hectar la 20.190 kg la hectar, iar la porumb, sporul mediu a fost de la 3.851 kg la hectar la 4.446 kg la hectar. În 2017, comparativ cu 2012, producţii crescute s-au consemnate la rapiţă, de la 1.652 kg la hectar la 2.778 kg la hectar; la floarea soarelui, de la 1.510 kg la hectar la 2.242 kg la hectar; la soia de la 1.323 kg la hectar la 2.043 kg la hectar; la mazăre, de la 1.755 kg la hectar la 2.768 kg la hectar; la orz de la 2.474 kg la hectar la 3.402 kg la hectar şi la ovăz, de la 2.124 kg la hectar la 2.499 kg la hectar.

Însă, de departe, cea mai spectaculoasă creştere este la sfecla de zahăr, una de la 21.969 kg la hectar la 42.166 kg la hectar, însemnând o producţie aproape dublă. De observat  este că, potrivit analizei DAJ, creşterile precizate nu au fost liniare, în 2015, spre exemplu, la cartofi recolta medie fiind  de doar 8.685 kg la hectar. Acest an agricol a fost unul prost şi pentru porumb, cu minimul de 2.271 kg la hectar al intervalului 2012-2017, la fel ca şi cel al producţiei de grâu, secară şi triticale, unul de 2.405 kg la hectar.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.