Dacă anul 2021 a fost unul rodnic, anul 2022 se anunță promițător pentru comunitatea locală din Solca, întrucât edilul Cornel Țehaniuc a anunțat că vor demara lucrările la mai multe investiții din oraș. În acest sens, o serie de proiecte sunt deja semnate, iar așteptările de la acest an sunt mari. Multe dintre investițiile din 2022 vor veni ca un rod al muncii depuse de primar și de echipa sa în 2021.

„Vom continua o parte dintre proiectele de anul trecut și, de asemenea, vom lucra și la altele noi, în funcție de necesitățile oamenilor.”, a declarat Cornel Țehaniuc, primarul orașului Solca.

Fondurile europene, alternativa pentru dezvoltare

 

Una dintre cele mai importante investiții ce se vor realiza în orașul Solca este reprezentată de proiectul integrat în valoare de peste 17 milioane de lei care presupune reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic „Tomșa Vodă”, modernizarea a șapte kilometri de drum, precum și reabilitarea parcului central din oraș. Edilul Cornel Țehaniuc a subliniat că acest proiect are finanțare europeană, obținută prin Programul Operațional Regional, iar în prezent are loc licitația pentru desemnarea constructorului.

Un alt proiect important semnat în 2021 ce va fi implementat anul acesta este cel privind modernizarea Școlii Primare Solca, investiție ce se ridică la peste 2,2 milioane de lei, bani europeni.

Și pentru că infrastructura rutieră este cea mai dorită de către cetățenii oricărei localități, edilul de la Solca a ales să investească și în acest domeniu, astfel încât să poată acoperi cu asfalt sau beton toate străzile orașului.

De curând, edilul a transmis la CNI lămuririle cerute în vederea aprobării proiectului privind asfaltarea a încă 3,2 kilometri de drum, investiție ce va fi realizată imediat ce va fi organizată licitația.

Orașul Solca are o rețea de drumuri orășenești ce însumează aproximativ 25 de kilometri de drum, din care 12 kilometri au fost deja modernizați, iar prin intermediul celor două proiecte pentru care se organizează licitații acum, întreg orașul va avea străzi modernizate.

„Mai rămân câteva străduțe mici și înguste, sau cele care nu sunt intabulate în prezent, însă pe acestea le vom moderniza cu bani de la bugetul local. De asemenea, tot anul acesta finalizăm și asfaltarea a două străzi care însumează 1 kilometru, investiție pe care o facem cu fonduri proprii și, de asemenea, vom finaliza și lucrările de amenajare a trotuarului de pe strada Republicii. Sunt investiții mici, însă nu lipsite de importanță și vom continua să modernizăm orașul”, a declarat Cornel Țehaniuc.

Tot la capitolul infrastructură, în orașul Solca se află în executare și un proiect privind modernizarea rețelei de canalizare și a stației de epurare, rețeaua de apă fiind pusă la punct printr-un proiect anterior.

Pe de altă parte, trebuie spus că edilul Cornel Țehaniuc a depus pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” încă două proiecte de infrastructură rutieră care însumează aproximativ șapte milioane de lei și care prevăd construirea a două poduri peste pârâul Solcuța și asfaltarea a 400 de metri de drum.

„Pe lângă aceste proiecte, am depus la Agenția Fondului pentru Mediu și unul pentru modernizarea iluminatului public din oraș, astfel încât să avem o eficiență energetică mai mare”, a adăugat primarul orașului Solca.

În ceea ce privește infrastructura sanitară, Cornel Țehaniuc a declarat că a făcut un proiect pentru construirea unui Centru Medical în oraș, pe care l-a depus deja la Compania Națională de Investiții, însă ia în calcul să opteze și pentru fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, astfel încât cetățenii să beneficieze de cele mai bune condiții.

Educația, domeniul în care se investește permanent

 

Educația este cea mai importantă ramură a societății, întrucât stă la baza tuturor generațiilor care se succed de-a lungul timpului, iar o educație de calitate nu se poate face fără o infrastructură modernă, utilată complet, primitoare, armonioasă și captivantă. De aceea, edilul Cornel Țehaniuc investește permanent în acest domeniu.

Astfel, pe lângă proiectul integrat care va intra în execuție în viitorul apropiat, unitățile școlare din Solca beneficiază și de alte investiții importante. Două dintre proiectele recente însumează peste 1,5 milioane de lei și fac referire la dotarea unităților școlare cu tablete pentru învățământul online, cauzat de contextul pandemic, dar și cu materiale de protecție pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Trebuie precizat că cele două investiții sunt realizate pe fonduri europene, una atrasă pe POIM și una pe POC.

„Încercăm să investim cât mai mult în educație deoarece copiii reprezintă viitorul nostru și trebuie pregătiți pentru asta în cele mai bune condiții”, a precizat Cornel Țehaniuc, primarul orașului Solca.

Și pentru că readucerea orașului la gloria de altădată este în continuare unul dintre obiectivele edilului, acesta investește și în infrastructura turistică, astfel încât oamenii care aleg să viziteze Mănăstirea Solca să poată beneficia, pe lângă ospitalitatea localnicilor, și de condiții cât mai bune. În acest sens, primarul va depune la Agenția Fondului pentru Mediu un proiect privind construirea mai multor stații de încărcare pentru mașini electrice.

Investițiile de milioane de lei pe care Cornel Țehaniuc le face în comunitatea sa confirmă că munca și perseverența duc la rezultate notabile și dovedesc că, deși Solca este un oraș mic, cetățenii pe care edilul îi reprezintă sunt foarte importanți.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.