Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Olt a postat, marţi, 6 aprilie, pentru profesioniştii din sănătate o informare oficială din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentelor cu privire la riscurile administrării vaccinului AstraZeneca. Ce trebuie să supravegheze atent pacienţii.

Informarea transmisă deja pe cale oficială către profesioniştii din sănătate vine „de comun acord“ din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) şi a companiei AstraZeneca şi poate fi consultată AICI.

Rezumat:

COVID-19 Vaccine AstraZeneca: beneficiile depăşesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine associate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă.

După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca a fost observată foarte rar o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoţite de sângerare.

Profesioniştii din domeniul sănătăţii trebuie să fie atenţi la semnele şi simptomele tromboembolismului şi ale trombocitopeniei.

Persoanele vaccinate trebuie să solicite asistenţă medicală imediată în cazurile în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăţi de respiraţie, dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă şi vedere înceţoşată, sau care prezintă echimoze (peteşii) în afara locului de administrare a vaccinuui după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistenţă medical. Apel la raportarea reacţiilor adverse

Este important să raportaţi orice reacţie adversă suspectă, asociată cu administrarea vaccinului COVID-19 AstraZeneca către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, în conformitate cu sistemul naţional de raportare spontană, utilizând sistemul online (http://covid19.qnm.ro) disponibil pe pagina web a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicaledin România (www.anm.ro)“, este mesajul transmis, care este de asemenea însoţit de explicaţii privind contextul în care apare această informare.

Anunţul către profesioniştii din sănătate vine în contextul în care medicii de familie au fost solicitaţi să-şi exprime disponibilitatea de a se implica în campania de vaccinare administrând vaccinul în propriile cabinete. Conform şefului campaniei de vaccinare, col. Valeriu Gheorghiţă, doar aproximativ 30% dintre medicii de familie au anunţat că sunt dispuşi să vaccineze. Produsele pe care ar urma să le administreze sunt cele de la AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care nu necesită condiţii speciale de păstrare, putând fi păstrate în frigidere obişnuite.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.