Debutul de an 2015 semnalizează că, fiind un an fără campanie și alegeri, va fi un an în care partidele politice vor face mișcări calculate, destinate mai mult refacerii capitalului politic decât unei reorganizări a vieții cetățenilor.

Târâș-grăpiș, între Colebil și cărbune medicinal, prima săptămână a noului an a trecut și Președintele a renunțat la vizitele prin biserici pentru a revărsa o serie de declarații cel puțin ciudate, care se alătură valului de scumpiri ale începutului de an. Personal sunt mai îngrijorat de conlucrarea dintre Președinte și Premier, până mai ieri dușmani declarați.

Atacului la DNA al guvernului, prin limitarea finanțării activităților, Președintele i-a răspuns cu un atac la libertatea presei. Chiar dacă aparent atacul se referă la dezvăluirile despre dosarele aflate încă în faza de cercetare-instrumentare, orice formă de control asupra liberei exprimări este o întoarcere la vremurile cenzurii. Mai preocupat de coabitarea cu Premierul decât de soarta milioanelor de cetățeni care l-au votat, Klaus Johannis citește convingător fraze sforăitoare despre drepturile infractorilor în timp ce aceste drepturi le sunt refuzate în mod constant cetățenilor de către polițiști și jandarmi, cazul Pungești fiind primul care-mi vine în minte.

Ca alegător nu mă aștept niciodată ca alesul să-și respecte promisiunile electorale, dar n-am mai văzut până acum o asemenea schimbare de atitudine, Klaus Johannis trecând de la adversitatea declarată față de Victor Ponta la o conlucrare vădită cu acesta. Atitudinea sa anterioară, de Robin Hood pornit să răstoarne toate nedreptățile lumii pare să nu fi intrat în bagajul cu care s-a mutat la Cotroceni, lăsând locul unei atitudini de superioritate cu care ne împarte diverse roluri în România lui. Credeam că boala care îi transformă pe parlamentari în demnitari se aplică doar acestora, dar iată că există și mutația care transformă un democrat populist într-un politician care sapă restul puterilor din stat într-o tentativă de egalizare prin decapitare.

Dar, scăpată probabil din vedere printre atâtea petarde, cea mai periculoasă inițiativă a noului Președinte este aceea de a schimba formula CSAT, una sacrosantă 25 de ani fără schimbarea Constituției. Vă reamintim că orice schimbare a Constituției necesită votul cetățenilor așa că, dacă pot, politicienii vor încerca să ocolească referendumul. Președintele a făcut primii pași în funcție, din păcate nu în direcția în care ne așteptam noi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.