Europarlamentarul PNL Mircea Hava, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a declarat că este imposibil ca alegerile locale să aibă loc la termenul propus de Ludovic Orban.

„Nu, alegerile nu se pot face acum până nu se liniștește totul, până în momentul în care cei care știu lucrul acesta ne vor spune că suntem într-o stare ok, putem să ieșim pe stradă, să ne întâlnim cu oamenii”, spune liberalul.

Hava desființează și ipoteza unui vot prin corespondență, adăugând că „alegerile trebuie să aibă înainte campanie electorală, candidații trebuie să se prezinte, este dreptul lor constituțional de a face treaba asta”.

„Să facem alegeri doar de dragul de a le face, mi se pare cel mai urât și mai ticălos lucru pe care îl poate face cineva”, mai adaugă acesta.

„Nu văd cum ai putea să faci alegeri locale, când tu le spui oamenilor să stea în casă. Este prima măsură care trebuie luată ca să nu ajungem în situația Italiei. Asta trebuie să facem toți, să înțelegem că trebuie să stăm cât mai mult în casă, știm prea bine cum se transmite acest virus. Vrem să stopăm pandemie și pe urmă să facem alegeri? Nu, alegerile nu se pot face acum până nu se liniștește totul, până în momentul în care cei care știu lucrul acesta ne vor spune că suntem într-o stare ok, putem să ieșim pe stradă, să ne întâlnim cu oamenii. Spunea cineva despre chestiunea votului prin corespondență. Dar alegerile trebuie să aibă înainte campanie electorală, candidații trebuie să se prezinte, este dreptul lor constituțional de a face treaba asta. Candidații cum o să facă, prin poștă, prin semne, fumuri, păsări călătoare? Nu se poate. Este imposibil, din punctul meu de vedere. Nu cred că moare țara dacă alegerile se amână.

Pe mine mă deranjează lucrurile astea. Astăzi trebuie să discutăm doar de această nenorocire. Nu trebuie să ajungem acolo unde au ajuns alții datorită faptului că s-au vânturat pe străzi și toată lumea a spus că astea sunt bancuri. Uitați-vă la italieni. Nu trebuie făcute alegerile locale dacă ținem la România, asta  înseamnă oameni, industrie economie. Dacă ținem la lucrul acesta, nu le facem. Dacă o să le facem (n.r-alegerile) să vedem cine va ieși afară. Să facem alegeri doar de dragul de a le face, mi se pare cel mai urât și mai ticălos lucru pe care îl poate face cineva. Nu cred că Guvernul actual ar putea să facă lucrul acesta. Sunt bucuros că partidele și-au dat mâna și se votează lucrurile care trebuiesc luate. Sunt sigur că, chiar dacă ar dori cineva să facă o modificare a Constituției, vor fi două treimi de parlamentari care ar vota acest punct de amânare a alegerilor. În PNL încă nu -a luat o decizie”, a declarat Mircea Hava.

Care este modalitatea prin care se pot amâna alegerile locale de anul acesta?

Astfel, potrivit juriștilor, mandatul actualilor primari poate fi prelungit doar prin lege. Mai exact: potrivit Codului Administrativ, adoptat de Guvernul Dăncilă prin ordonanţă de urgenţă, alegerile locale pot fi amânate numai prin lege organică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.