Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 23 februarie – 10 iunie 2016 desfăşoară campania de informare privind primirea cererilor unice de plată, având sloganul „Fii fermier activ, depune cererea unică şi poţi obţine sprijin financiar. APIA te aşteaptă!”

Obiectivul general al campaniei îl reprezintă informarea fermierilor cu privire la fondurile destinate schemelor/măsurilor de plată în anul 2016, precum şi la modalitatea de accesare a acestora.

Se pune accent în continuare pe informarea eficientă a fermierilor cu privire la modul de utilizare a aplicaţiei de identificare a parcelelor agricole – IPA Online, prin care beneficiarii îşi pot vizualiza propriile parcele digitizate în campania anterioară şi îşi pot digitiza și măsura cu exactitate parcelele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA. De asemenea, aplicația IPA Online pune la dispoziția fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori precum și avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole, respectarea anumitor cerințe de ecocondiționalitate, atenționări referitoare la suprapunerea cu alte parcele digitizate sau supradeclararea suprafeței maxime eligibile a blocului fizic. Totodată, aplicația IPA Online informează fermierul dacă parcelele digitizate sunt situate în zone eligibile pentru plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală în vederea solicitării acestora la sprijin dacă fermierul se angajează să respecte cerințele specifice măsurilor de dezvoltare rurală.

Buna informare a fermierilor reprezintă una din cele mai importante condiţii pentru derularea la timp şi corectă a întregului proces de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din România.

Pe durata campaniei, centrele judeţene şi locale ale Agenţiei vor organiza sesiuni de informare şi instruire a fermierilor şi respectiv a administraţiei agricole din primării, cu privire la perioada de depunere a cererilor unice de plată în anul 2016, modalitatea de completare a acestora, condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum şi la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor/schemelor de plată. În cadrul sesiunilor de instruire se va acorda o atenţie deosebită procedurii de completare electronică a declaraţiei de suprafaţă, de identificare a parcelelor agricole utilizate, respectiv de digitizare corectă a acestora, utilizând aplicația IPA Online. De asemenea, se va pune accent pe obligativitatea agricultorilor de a respecta normele de ecocondiţionalitate pe toate suprafeţele agricole utilizate.

 

Informaţii suplimentare:

Campania de primire a cererilor unice de plată se va derula în perioada 1 martie – 16 mai 2016 fără penalități, respectiv 17 mai – 10 iunie cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.

Schemele de plată/măsurile de sprijin/ajutor sunt: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, ajutoare naționale tranzitorii (ANT 1-9).

Sprijinul cuplat pentru: soia, lucernă, mazăre boabe pentru industrializare, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei şi fibră, orez, sămânţă de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în camp, castraveți pentru industrializare cultivaţi în camp, legume cultivate în sere, legume cultivate în solarii, prune destinate industrializării pentru obținerea de produse alimentare nonalcoolice,

mere destinate industrializării pentru obținerea de produse alimentare nonalcoolice,

cireșe și vișine destinate industrializării pentru obținerea de produse alimentare nonalcoolice, caise şi zarzăre destinate industrializării pentru obținerea de produse alimentare nonalcoolice, cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară, ovine, caprine, taurine din rase de carne şi metişii acestora, vaci de lapte, bivolițe de lapte, viermi de matase.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.