Până acum au fost autorizate la plată 613.692 cereri unice în sumă totală autorizată de 200 milioane euro pentru următoarele scheme: schema de plată unică pe suprafaţă în cuantum de 79.73 euro/ha; plata redistributivă, primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5.00 euro/ha și al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51.07 euro/ha; plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19.93 euro/ha; plata pentru micii fermieri în cuantum de maxim 1.250 euro; ANT 1 – Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie, în cuantum de 19.19 euro/ha.

Urmează ca în perioada imediat următoare să fie plătiți și ceilalți fermieri.

APIA precizează că efectuarea plăților aferente tuturor schemelor de plată reprezintă o prioritate pentru instituție.

Aceste prime plăți sunt efectuate către fermierii care au solicitat plata pentru schemele din sectorul vegetal.

Cuantumurile plăţilor directe în sectorul vegetal, care se acordă pentru anul 2015 ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern 216/2016 privind stabilirea cuantumurilor plăților din schemele directe pe 2015.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din Bugetul Naţional (BN), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În ceea ce privește măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 -2020, o primă măsură care va intra la plată pană la sfarsitul lunii aprilie este cea privind zonele defavorizate respectiv Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, pentru care au fost depuse un număr mare de cereri în Campania 2015, aproximativ 400 mii cereri.

Aceste măsuri (măsura 10,11,13) presupun verificarea mai multor criterii și cerințe specifice, asa cum este prevăzut în program, acestea fiind măsuri delegate de la AFIR.

APIA depune toate eforturile pentru autorizarea și celorlalte scheme de plată cel târziu în decursul lunii mai.

Cea mai mare parte dintre ele sunt scheme noi, pentru care, în conformitate cu legislația în vigoare, fermierii au depus o serie de documente privind producțiile realizate, în special la schemele de sprijin cuplat.

Până la data de 30 iunie, APIA anunță că se depun toate eforturile pentru ca fermierii să aibă banii în conturi pentru toate schemele de plată din cererea unică, conform prevederilor legislației în vigoare.

Reamintim că, în ceea ce privește Campania 2015, APIA a efectuat plăţile în avans pe suprafaţă autorizând la plată suma de 255.4 milioane euro pentru un număr de 602.159 fermieri. Diferenţa de plată de 1.34 mld euro aferentă plăţilor directe pe suprafaţă, până la plafonul financiar alocat României în Campania 2015 care este în valoare de 1.59 mld euro, se va efectua în conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare, până la data de 30 iunie 2016.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.