Aproximativ 80% din companiile de panificație au redus prețul pâinii cu 15%, după ce Guvernul a decis reducerea TVA-ului la acest produs, însă micii producători au păstrat aceleași prețuri, potrivit premierului Victor Ponta. Mai mult, zece firme au scumpit produsul.

„Sunt veşti bune şi veşti proaste. Adică 75-80% dintre producători, şi vreau să mulţumesc în mod special marilor retaileri, lanţurilor de magazine mari, au aplicat scăderea preţului pâinii cu un procent de aproximativ 15%, adică cu cât s-a scăzut şi TVA-ul. Avem însă şi zece situaţii în care preţul pâinii a crescut. Dacă tot am scăzut TVA-ul, sunt zece comercianţi care au profitat de ocazie să mai mărească preţul la pâine şi, în general, cei foarte mici care n-au schimbat cu nimic, nici în sus, nici în jos”, a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, 04 septembrie.

Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să anunțe public ce firme au scumpit pâinea. La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.