Miercuri, 30 ianuarie 2019, la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate de către poliţiştii de frontieră suceveni în anul 2018, activitate la care au participat Prefectul Judeţului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, împuternicit inspector şef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, comisar șef de poliție Florin Coman,  reprezentanți ai structurilor din judeţ cu care poliţiştii de frontieră cooperează, precum şi  ofiţeri din cadrul serviciului şi sectoarelor poliţiei de frontieră.

 Acţiunile structurilor Poliţiei de Frontieră Suceava sunt coordonate de  I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei şi au ca scop îndeplinirea atribuţiilor specifice privind supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, în scopul  prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere, combaterii contrabandei și traficului cu țigări, migraţiei ilegale şi a oricăror alte încălcări a regimului juridic al frontierei de stat, asigurării ordinii şi liniştii publice în  punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

Situația operativă la frontiera de stat romano-ucraineană din zona de responsabilitate a structurilor poliţiei de frontieră din judeţul Suceava, în anul 2018, a fost complexă, fiind caracterizată prin activităţi de contrabandă și trafic cu țigări, treceri frauduloase a frontierei de stat, trafic internațional cu autovehicule furate etc.

În anul 2018, în punctele de trecere a frontierei din judeţul Suceava   s-au înregistrat aproximativ 2.366.840 treceri persoane (P.T.F. Siret 2.346.920 persoane și P.T.F. Vicșani – 19.920 persoane) şi aproximativ 810.073 mijloace de transport, din care 807.303 auto  în P.T.F. Siret şi 2.770 trenuri în P.T.F. Vicşani.

Polițiștii de frontieră din cadrul structurilor de pe raza județului Suceava au instrumentat  379   dosare penale sub aspectul săvârşirii a 500 infracţiuni de către 164 persoane.

 Valoarea totală a bunurilor confiscate în anul 2018 fiind de peste 13.057.000 lei.

 Pe linia migraţiei ilegale, în zona de competenţă a structurilor poliţiei de frontieră din județul Suceava, au fost întocmite 6 dosare penale cu 15 infracţiuni, în care au fost implicaţi 20 de cetăţeni străini. Aceștia sunt originari din țări precum: Bangladesh, India, Pakistan, Turcia, Ucraina.

Este de menţionat că în ultimii ani presiunea migratorie pe acest segment de frontieră aferent judeţului Suceava este foarte scăzută, ceea ce denotă că frontiera este foarte bine securizată.     

 Pe linia traficului internaţional cu autoturisme furate au fost  descoperite 17 autovehicule semnalate ca fiind furate și piese ce aparțineau unor autoturisme furate din străinătate, în valoare de 1.344.00 lei.

 Pe această linie de muncă au fost întocmite 17 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane pentru săvârșirea a 19 infracțiuni.

Contrabanda cu produse din tutun reprezintă principala activitate infracţională prezentă la frontiera de nord a României.

 Pe linia combaterii contrabandei, a fraudelor vamale şi a evaziunii fiscale, poliţiştii de frontieră au înregistrat 160 dosare penale, sub aspectul săvârşirii a 177 infracţiuni de către 70 persoane.

Au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării 1.870.233 pachete de țigări, a căror valoare pe piaţa neagră de desfacere se ridică la suma de peste 10.749.000 lei.

 Dintre metodele inedite folosite pentru a introduce ilegal în ţară ţigările, de către persoanele implicate în astfel de activități infracționale, amintim: în haine special confecţionate pentru disimularea ţigărilor, înfăşurate pe corp, în  cutii de prăjituri, în canistre, în frigiderul automarfarului, în plăci de rigips şi vată minerală, etc.

În autoturisme au fost descoperite țigări de proveniență ucraineană în: scaune, sub banchete, în portiere, în bord, în praguri, în rezervor, în roata de rezervă,  în podeaua maşinilor, în bara de protecție, în faruri, în rezervor, în caroseria şi plafonul microbuzelor.

Totodată s-au descoperit ţigări în diverse spații special confecţionate în interiorul autoturismelor şi anume în: podul pedalier, rezervor, bord, cutia de viteze, banchete, barele de protecţie, praguri, pereţi dubli ai caroseriei microbuzului, etc.  

 Unul din cazurile semnificative prezentate de polițiștii de frontieră este următorul: În data de 21 noiembrie a.c., ca urmare a exploatării datelor şi informaţiilor deţinute la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret au  efectuat un control amănunţit asupra a două automarfare încărcate cu rigips și vată minerală, în care se aflau trei cetăţeni polonezi, în urma căruia a fost descoperită o cantitate impresionantă de ţigări.

În urma activităţii de inventariere a ţigărilor s-a constatat că în cele doua autovehicule era ascunsă, în plăcile de rigips și vată minerală, cantitatea totală de 941.027 de pachete cu ţigări (476.117 pachete în primul autocamion şi 464.910 pachete în cel de-al doilea), diferite mărci, în valoare de 903.386 lei.

Întreaga cantitate de ţigări  a fost ridicată în vederea confiscării de către poliţiştii de frontieră, iar cele două autovehicule au fost indisponibilizate la sediul Sectorului Politiei de Frontiera până finalizarea cercetăriloriar.

Cei trei şoferi ai automarfarelor sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, pe numele lor fiind emisă ordonanţă de  reţinere pentru 24 de ore. Ulterior, cetăţenii polonezi au fost prezentaţi instanţei de judecată, bărbaţii primind mandate de arestare preventivă pe 30 de zile.

Pe de altă parte, în cadrul cooperării cu instituţiile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Public s-au desfăşurat acţiuni pe linia combaterii criminalităţii transfrontaliere, acţiuni desfăşurate  în sistem intergrat bazate pe schimbul de date şi informaţii. Totodată s-au desfăşurat acţiuni pe linia combaterii contrabandei şi comerţului ilicit cu produse accizabile în cooperare cu D.R.A.O.V. Iaşi şi pe linia combaterii migraţiei ilegale cu Biroul Imigrări Suceava.  În cadrul cooperării cu organele administraţiei publice locale s-au desfăşurat şedinţe şi întâlniri de lucru între reprezentanţi ai Poliției de Frontieră Suceava şi reprezentanţi ai autorităţilor locale judeţene  precum şi cu autorităţile locale din localităţile limitrofe frontierei de stat a României.

Pe plan extern a existat o bună colaborare cu grănicerii ucraineni, axată  pe schimbul de date şi informaţii, în baza documentelor de cooperare încheiate la nivel teritorial.

 În anul 2018 au avut loc 358 de întrevederi cu grănicerii ucraineni și au fost transmise și primite un număr de 1.095 comunicări cu Detașamentul de Grăniceri Cernăuți.

Activitatea structurilor Poliţiei de Frontieră Suceava s-a desfăşurat în interesul persoanei, comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv în executarea legii având ca bază legală prevederile actelor normative în vigoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.