CNAS a informat că termenul de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018.

Potrivit președintelui – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Victor Cristi Bleorțu, la nivelul județului Suceava sunt 479 000 de carduri de sănătate pentru care s-a găsit o soluție informatică de prelungire a valabilității acestora cu șapte ani.

„Asigurații pot utiliza aceste carduri, chiar dacă valabilitatea a expirat, încă șapte ani din momentul de față”, a declarat președintele-director general al CAS Suceava, Victor Cristi Bleorțu.

Trebuie precizat că aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată pe suprafaţa din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani.

Măsura de prelungire a duratei valabilităţii cardurilor permite o economie de circa 270 milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tipăririi a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada anilor 2018 – 2019, fondurile respective urmând să fie direcționate spre alte cheltuieli din domeniul sănătății publice.

Totodată, reamintim că acest document este personal şi netransmisibil, unul din rolurile cardului naţional de sănătate fiind de a certifica că serviciile medicale decontabile din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate au fost efectiv acordate asiguratului respectiv.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.