Raport îngrijorător al Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape jumătate din populaţia lumii are dinţi cariaţi, gingii inflamate sau cancere bucale. OMS atrage atenția că sănătatea orală a fost neglijată foarte mult timp la nivel global. Specialiștii au studiat situația din aproape 200 de țări.

Organizația Mondială a Sănătății oferă astfel prima imagine completă a situației bolilor buco-dentare în 194 de ţări. Ea arată, printre altele, o creştere cu un miliard a cazurilor înregistrate în ultimii 30 de ani.

Este „un indiciu clar că mulţi oameni nu au acces la prevenirea şi tratamentul bolilor buco-dentare”, dintre care cele mai frecvente sunt cariile dentare, afecţiunile gingivale, pierderea dinţilor şi cancerele bucale, arată raportul.

Cariile dentare netratate sunt cea mai frecventă boală care afectează circa 2,5 miliarde de persoane la nivel global, în timp ce aproximativ un miliard suferă de afecţiuni gingivale, o cauză majoră a pierderii totale a dinţilor, scrie rfi.ro.

Principalii factori de risc sunt consumul ridicat de zahăr, dar şi fumatul şi consumul de alcool.

Potrivit raportului OMS, trei sferturi dintre toate persoanele care suferă de boli buco-dentare trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, dar peste tot în lume sunt persoane sărace, cu dizabilităţi sau persoane în vârstă şi vulnerabile care sunt lipsite de acces adecvat la îngrijiri care sunt costisitoare, scrie psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.