Aproximativ 8000 de angajați ai școlilor din județul Suceava, membri ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, iau parte la greva de avertisment care are loc și la nivel național.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de „refuzul” guvernanţilor de a negocia cu aceştia unele solicitări, între care cea legată de acordarea salariilor de bază şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie.

Giani Leonte, liderul ASI Suceava, a declarat că agajații unităților școlare își opresc activitatea între orele 11.00 şi 13.00 pentru a trage un semnal de alarmă.

De cealaltă parte, inspectorul general adjunct al IȘJ Suceava, prof. Ioan Puiu, a declarat că instituția a fost înștiințată despre această grevă a personalului, precizând că această manifestare este legală.

Trebuie precizat că sindicaliştii reclamă „refuzul guvernanţilor” de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru acordarea, încă de la începutul acestui an, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic), alocarea a 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017, acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.