In total, in anul scolar 2014-2015, numarul de scoli sucevene care au fost evaluate de ARACIP a ajuns la 46. Activitatile de evaluare periodica au constat in vizitarea tuturor spatiilor scolare, observarea proceselor care se deruleaza in scoala (asistente la lectii si alte activitati ale elevilor), identificarea gradului de satisfactie a beneficiarilor fata de serviciile educationale oferite si de implicare in procesul decizional. In cazul fiecarei scoli evaluate, pentru fiecare dintre cei 43 de indicatori, echipele ARACIP au propus cate un calificativ.
Conform reglementarilor legale, calificativele care pot fi propuse de expertii ARACIP sunt: nesatisfacator (sub standardul national), satisfacator (indeplinirea standardelor obligatorii), bine si foarte bine (valoare adaugata), excelent (scoala isi creeaza standarde proprii).
Majoritatea scolilor evaluate au obtinut propuneri de calificative care confirma indeplinirea sau depasirea standardelor nationale, ceea ce le va permite obtinerea unui atestat privind nivelul de calitate oferita de unitatea scolara, atestat care este valabil 5 ani (pana in anul 2020). In unele unitati scolare au fost semnalate aspecte neconforme, motiv pentru care unitatile respective au posibilitatea sa-si imbunatateasca activitatea pana la 15 august 2015.
Cele mai importante aspecte care au fost considerate neconforme de evaluatorii ARACIP in scolile vizitate, au fost: lipsa cabinetului medical si a cabinetului de consiliere psihopedagogica, insuficienta activitate stiintifica a cadrelor didactice, lipsa autorizatiei sanitare de functionare, arhivarea necoresponzatoare a documentelor scolare.
In perioada imediat urmatoare, ARACIP va transmite notificari prin care sunt atentionate autoritatile locale si judetene asupra aspectelor neconforme care au fost constatate in unitatile de invatamant vizitate.
ARACIP a evaluat școlile sucevene
22 de unitati de invatamant din judetul Suceava au fost evaluate de expertii ARACIP, in perioada martie – iunie 2015. Verificarile s-au facut in cadrul unui proiect strategic ”Sprijinirea scolilor pentru cresterea calitatii serviciilor educationale„, proiect finantat prin FONDUL SOCIAL EUROPEAN, Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Lasa un raspuns