Furtuna din seara de 17 iulie 2016 a produs în mai puțin de două ore, între orele 16:00 și 18:00, importante pagube în fondul forestier prin ruperea și prin dezrădăcinarea și doborârea la pământ a arborilor.

Pagubele s-au produs în fondul forestier proprietate a Statului, în zona Demăcușa, pădure administrată prin Baza Experimentală Tomnatic. Au fost afectate păduri de molid, atât cele tinere cât și arborete aflate la vârsta exploatabilității.

arbori doboratiSuprafața totală afectată de doborâturi și rupturi disparate de arbori este de peste 2335 de ha. Volumul masei lemnoase puse la pământ este estimat la aproximativ 24 mii metri cubi. Din acest volum, pe o suprafață compactă de 35 ha au fost doborâți toți arborii. Volumul acestei doborâturi în masă de pe cele 35 ha este apreciat la 15 mii metri cubi, restul de 9 mii de metri cubi de material lemnos fiind răspândiți pe alte circa 2300 de ha.

„Silvicultorii lucrează în prezent la deschiderea drumurilor forestiere blocate. Au fost identificate zonele afectate de calamitate și s-a întocmit o programare a lucrărilor de evaluare a masei lemnoase de exploatat, urmând ca, în cel mai scurt timp, masa lemnoasă să fie scoasă la licitație și să se înceapă lucrările de exploatare forestieră”, a menționat Inspectorul Șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.