La sfârșitul săptămânii trecute, Școala Gimnazială „Ion Șuhane” Frumosu a găzduit Cercul Consilierilor  Educativi. La eveniment au luat parte, pe lângă profesorii consilieri din zona Câmpulungului, și foști elevi ai unității de învățământ care au cariere de succes. De la eveniment nu a lispit nici inspectorul şcolar pentru educaţie permanentă şi activităţi extraşcolare, profesor Tatiana Vântur.

     Evenimentul a avut ca temă „meseriile viitorului”. Astfel, elevilor le-au fost prezentate profesii de succes care se vor regăsi și  în viitor pe piața muncii.

     În deschiderea evenimentului, directorul Școlii Gimnaziale „Ion Șuhane” Frumosu, prof. Camelia Tâmpescu, le-a prezentat celor prezenți obiectivele pe care unitatea școlară le are și pe care le va îndeplini. De asemenea, aceasta a făcut și o scurtă incursiune în multitudinea de activități școlare și extrașcolare la care elevii și profesorii participă.

     „Noi ne propunem să construim împreună școala de mâine. De asemenea, ne propunem ca școala noastră să fie locul în care mulți copii își vor dezvolta personalitatea, părinții vor găsi un partener de calitate în educație, iar educatorii vor oferi tuturor știința de a reuși”, a spus directorul Școlii Gimnaziale „Ion Șuhane” Frumosu, prof. Camelia Tâmpescu.

     Aceasta a subliniat că țelul unității de învățământ din Frumosu este acela de a menține prestigiul de unitate școlară de referință.

     Elevii Școlii din Frumosu au învățat să facă voluntariat. Astfel, îndrumați de consilierul educativ, prof. Cornelia Niga, aceștia au pictat pereții claselor, făcând ca toți colegii lor să aibă parte de lucruri frumoase.

      „De asemenea, ne mândrim cu „Campioni în lumea șahului”, pentru că la noi, șahul este o tradiție. Toți foștii elevi știu asta. Un alt lucru de care suntem mândri sunt tradițiile populare, pe care le promovăm ori de câte ori avem ocazia”, a precizat directorul Camelia Tâmpescu.

     Aceasta a adăugat că, în urma unei sponsorizări obținute de la Fumdația Emag, conducerea școlii a demarat un program afterschool, prin care copiii ce trec prin diferite situații neplăcute sunt ajutați să fie incluși în societate.

       „Am făcut acest program pentru a-i ajuta pe copiii cu părinții plecați în străinătate și pe cei care se află în dificultate și sperăm să avem rezultate bune. Programul se desfășoară după orele de curs, trei zile pe săptămână. Trebuie spus că elevii beneficiază și de o masă caldă”, a conchis Camelia Tâmpescu.

 

Cornelia Niga – profesorul devotat meseriei și iubit de copii

 

     Consilierul educativ al Școlii „Ion Șuhane” Frumosu este profesorul de geografie Cornelia Niga. Aceasta este și unul dintre cei mai iubiți dascăli. Cornelia Niga se implică și coordonează activitățile extrașcolare și, totodată, îi învață pe elevi să fie buni colegi, să fie empatici și un exemplu pentru comunitate. În fapt, îi pregătește pentru viața de adult.

    În cadrul evenimentului de joi, 14 noiembrie, mai multe eleve din clasa a VII-a au prezentat toate activitățile pe care le fac sub atenta îndrumare a consilierului educativ. Acestea au ales să facă fotografii pe care, mai apoi să le pună în paginile unei „cărți vii” care să le amintească și peste ani de școală.

     Fie că este vorba despre clubul de lectură, fie despre concursuri specifice vârstei, sau chiar despre excursii și acte de voluntariat, elevii Școlii Gimnaziale Frumosu iau parte cu drag la toate activitățile.

     Tot în cadrul evenimentului, profesorul diriginte Niculina Atasiei și consilierul educativ, prof. Cornelia Niga, le-au predat elevilor de clasa a V-a o lecție despre educație. Pe parcursul orei, copiii au învățat ce este educația și care este rolul ei în dezvoltarea carierei. De asemenea, foștii elevi ai unității școlare care au cariere de succes, le-au vorbit elevilor despre importanța școlii, precum și despre cum să îți alegi o meserie de viitor.

 

Mândria școlii: foștii elevi, astăzi oameni importanți în societate

 

      Locotenent colonelul Mircea Lucinschi, ofițer superior al Armatei Române, s-a născut în satul Deia din comuna Frumosu și, ca toți frumușenii, a urmat cursurile primare și gimnaziale ale Școlii „Ion Șuhane”. Dorința de autodepășire l-a făcut pe Mircea Lucinschi să urmeze o carieră militară despre care spune că este una dintre cele mai nobile.

      Acesta le-a prezentat elevilor avantajele profesiei sale și, de asemenea, i-a îndemnat să învețe pentru că, indiferent de meserie, fără carte nu poți ajunge nicăieri.

      Medicul rezident Elena Buga a trecut și ea prin Școala Gimnazială „Ion Șuhane” Frumosu și, la fel ca și ceilalți oameni care fac cinste comunei, a învățat pentru a putea practica una dintre cele mai nobile meserii. Aceasta a subliniat că perseverența și munca stau la baza oricărui adult de succes. De asemenea dr. Elena Buga i-a îndemnat pe elevi să fie organizați pentru a putea învăța, dar și pentru a se putea bucura de copilărie.

      Inginerul economist Bogdan Morari, originar din comuna Frumosu, a urmat și el cursurile școlii care a dat nume mari, cursuri fără de care nu ar fi putut fi astăzi directorul Băncii Transilvania, sucursala Câmpulung Moldovenesc. Cu emoție, Bogdan Morari le-a povestit elevilor cât de bine s-a simțit în momentul în care o decizie semnată de Mugur Isărescu anunța că el este directorul sucursalei BT din Câmpulung. De altfel, acesta le-a spus elevilor că reușitele au nevoie de timp, însă satisfacția este uriașă.

      Inginerul Constantin Buga, cel care este și primarul comunei Frumosu, a pășit și el pe ușile școlii frumușene unde a învățat și a făcut performanță. Inginer constructor la bază, edilul le-a explicat elevilor că șansele de reușită sunt cu atât mai mari, cu cât „stocul” de informații este mai mare. De aceea, i-a îndemnat pe copii să învețe și să-și dorească să se autodepășească.

     Tot din rândul celor care au trecut prin băncile unității școlare frumușene vine și comisarul șef Adrian Buga, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, însă, din păcate, din motive obiective acesta nu a putut fi prezent la activitatea organizată. În locul acestuia a fost comisarul șef Ionuț Epureanu, care i-a transmis mesajul și le-a vorbit elevilor despre importanța educației în viață. De asemenea, acesta le-a reamintit copiilor că trebuie să fie atenți când trec strada.

      Comisarul șef Ionuț Epureanu le-a reamintit celor prezenți că Școala Gimnazială Frumosu a dat comunității sucevene, dar și țării oameni destoinici și profesionaliști desăvârșiți.

 

     Cei invitați la eveniment sunt doar câțiva dintre oamenii din Frumosu care au reușit să aibă cariere de succes, întrucât de pe băncile școlii frumușene au plecat cei care sunt astăzi IT-iști de succes în diferite orașe mari din țară, profesori desăvârșiți, dintre care unii s-au întors să predea acasă, la Frumosu, avocați competenți, jurnaliști, polițiști devotați meseriei, preoți cu har, contabili solicitați, ingineri pricepuți și antreprenori de succes.

 

Meseriile viitorului expuse în standuri de prezentare

 

     Elevii Școlii Gimnaziale „Ion Șuhane” Frumosu, îndrumați de către profesorii Genoveva Creangă, Constanța Couțun, Maria Lostun și Florica Bodnari au făcut pliante și și-au decorat desk-urile de prezentare astfel încât să fie atractive.

     Dacă în urmă cu două decenii, altele erau meserile alese de elevi, în prezent, aceștia se bazează pe online și pe profesii în care să se practice mai mult efortul intelectual. Se pare că noua generație se dezice de munca fizică încercând să o lase în seama mașinăriilor făcute în acest scop.

     Copiii din Frumosu se visează medici, profesori de diferite materii, ingineri, IT-iști sau arhitecți, iar, din fericire pentru ei, profesorii îi sprijină și îi îndrumă spre reușită. Elevii de astăzi trebuie să urmeze exemplul elevilor de ieri, întrucât sunt cel mai bun exeplu de reușită.

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.