Deputatul PNL, Sanda Maria-Ardeleanu se declară mulţumită de felul în care Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, promovează, prin activități specifice, identitatea națională și culturală autentică românească.

Sanda Maria Ardeleanu a declarat că a  avut plăcuta surpriză să constate că acest Centru cultural depune eforturi semnificative, de mai mult de 10 ani, pentru revitalizarea și valorificarea moșternirii culturale românești, pentru stimularea creativității românești prin artă.

Totodată,membrii Centrului Bucovinean de Artă au contribuit la opera de renaștere culturală națională românească, în rândurile populației mature, a tineretului român din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei și Ținutului Herța prin activități precum:stimularea și menținerea solidarității românilor pe baza culturii naționale, realizarea de emisiuni radio și TV și sprijinirea tinerilor jurnaliști, sau prin organizarea de dialoguri între generații pentru conservarea și transmiterea valorilor morale, culturale și artistice ale comunității românești.

Ardeleanu a menţionat  și faptul că  Centrul Bucovinean de Artă își desfășoară activitatea prin intermediul a 8 filiale, 15 formații folclorice de amatori, Asociația meșterilor populari români, care deține 2 ateliere (încrustare în lemn și încondeiat ouă), Studioul de artă plastică,Clubul Media „Meridian”, Organizația pentru protecția mediului „Origini verzi”, Orchestra de muzică populară „Trandafir Bucovinean”, Ansamblul etnofolcloric „Dor Bucovinean”.

În anul 2014, Centrul Bucovinean de Artă a organizat o serie de acțiuni de amploare: Festivalul muzical „Alese perle pentru Mama”, ediția a VIII-a,  Concursul de creație „Mândră floare, Dulce Bucovină”, ediția a VII-a, Simpozionul internațional de etnografie și folclor „Vatra dulce strămoșească”, ediția a VIII-a, Zilele Culturii tradiționale românești în Regiunea Cernăuți. Totodată a implementat patru  Proiecte „Transfrontaliere, în parteneriat”, finanțate de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013”.

Deputatul PNL consideră că este  datoria noastră să cunoaștem activitatea acestor organisme culturale românești, care mențin vie legătura între spațiile în care trăiesc români, cu atât mai mult acum, în condiții economice și socio-politice speciale.

În acelaşi timp, Ardeleanu consideră că activitatea deosebită a acestui Centru cultural ne demonstrează că există o nevoie a comunităților de români de a-și păstra valorile și tradițiile, indiferent unde se află, iar noi avem datoria să susținem toate aceste inițiative meritorii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.