“Discret, în Parlamentul României, apare o nouă problemă care readuce în atenția noastră lipsa profundă de viziune și logică a parlamentarilor PSD”,consideră deputatul PNL de Suceava, Sanda Maria Ardeleanu.

Sanda Maria Ardeleanu a postat de curând  un articol prin care  se întreabă, care este de fapt miza desființării UEFISCDI?

“Senatorii urmează să voteze marţi Proiectul de lege privind Respingerea OUG nr. 74 prin care s-a înfiinţat în 2010 Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Dacă actul normativ va fi respins definitiv în Parlament, UEFISCDI ar putea fi desfiinţat, revenindu-se la o formulă „descentralizată”, în care alocarea finanţărilor în cercetare va fi coordonată de mai multe agenţii, spre exemplu una ar putea avea competențe în evaluare, alta în monitorizare. Acest lucru ar putea fi posibil dacă am presupune că cele două procese nu ar avea nici o legătură între ele sau că evaluarea s-ar putea realiza fără o monitorizare prealabilă.

Înainte de 2010, cele trei instituţii care alocau banii în cercetare erau Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, Centrul Naţional de Management Programe (subordonat Ministerului Educatiei) şi Agenţia Managerială de Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic.

Anul trecut, în timpul dezbaterilor din Camera Deputaților pe subiectul acestui organism,  atrăgeam atenția, alături de societatea civilă, că miza desfiinţării UEFISCDI este „feudalizarea banilor din cercetare“ într-un an electoral.

Bătând parcă pasul pe loc, iată-ne astăzi, din nou, în fața aceleiași întrebări: care este de fapt miza desființării UEFISCDI ?”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.