Împreună cu deputatul PNL Raluca Turcan, deputatul Sanda Maria Ardeleanu a depus o “Propunere legislativă pentru completarea Legii-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”, în vederea acordării sporului reparatoriu de 15% în salariul de bază pentru personalul bugetar care posedă titlul ştiinţific de „doctor”.

Propunerea vizează mai multe categorii profesionale, cum ar fi cadre didactice, jurişti, ingineri etc., în prezent discriminaţi pentru că şi-au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010.

Sporul prevăzut în propunerea legislativă se acordă persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care posedă titlul ştiinţific respectiv.

Prin această iniţiativă, Ardeleanu doreşte să stimuleze creşterea interesului românilor pentru studiu şi pentru parcurgerea tuturor ciclurilor de învăţământ. Totodată, se doreşte o implicare mai mare a tinerilor în cercetare, inovare, o profesionalizare a cât mai multor categorii de bugetari pe domeniile lor de expertiză: de la pedagogi până la buni jurişti sau economişti.

CNCD a luat deja poziţie şi spune că “Legiuitorul, în acest caz, a menţinut un spor pentru un grup de angajaţi (pentru cei care aveau doctoratul la data intrării în vigoare a modificării legii) şi a anulat posibilitatea obţinerii sporului, compensării, pentru celălalt grup, în condiţiile în care ambele grupuri fac parte din aceeaşi categorie de personal […].

În cazul ambelor grupuri suntem în prezenţa aceleaşi categorii de angajaţi, care, prin obţinerea titlului de doctorat, se presupune că adaugă un plus de valoare muncii prestate.”

Sanda Maria Ardeleanu propune corectarea acestor situaţii discriminatorii, şi punerea în legalitate a acordării drepturilor salariale care se cuvin angajaţilor din sistemul bugetar, care au obţinut titlul ştiinţific de doctor după anul de graţie 2009.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.