Cifrele privind evoluția demografică a României arată astăzi că, din nou, politicul este depășit de realitate.

Sanda Maria Ardeleanu, mereu susținătoare a învățământului românesc„Declinul demografic înregistrat în țara noastră, devenit o gravă problemă care s-a lovit direct de barierele politice, a fost una din temele pe care le-am atins astăzi în cadrul evenimentului intitulat «Agenda femeii din Suceava» organizat de OFL Suceava.

PNL somează PSD să nu mai tergiverseze Legea privind concediul de maternitate și creșterea indemnizațiilor pentru mame, inițiativă care ar fi trebuit supusă votului final miercuri în Camera Deputaților. Întârzirea redactării raportului Comisiei de Muncă, adoptat cu amendamente, privind acest proiect legislativ, este nepermisă și tragem un semnal de alarmă pentru urgentarea demersurilor tehnice. Considerăm că, un proiect de lege care vizează cea mai stabilă și importantă componentă a societății românești «mama» este cel mai bun moment pentru a lăsa deoparte abordările duplicitare și politicianiste ale unor colegi parlamentari care, pe de o parte clamează apărarea intereselor sociale, iar pe de altă parte acționează pentru amânarea măsurilor cu impact. Cum este posibil ca alte inițiative legislative, ca cea a «defăimării» spre exemplu, au putut avea un parcurs mai rapid decât Legea privind concediul de maternitate și creșterea indemnizațiilor pentru mame? Aș vrea să readuc atenției colegilor parlamentari ai PSD că rămânem tot mai puțini în România, iar cifrele prezentate recent de INS sunt dezastruoase”, a subliniat Sanda- Maria Ardeleanu.

Aceasta a reamintit și faptul că,  populația din țară a ajuns la nivelul din 1966, cu o rată de scădere care echivalează cu dispariția a două orașe mici în fiecare an, iar  tinerii (0-14 ani) sunt depășiți de populația de peste 65 de ani (vârsta de pensionare), declin care a fost etichetat de specialiști drept „iarna demografică”.

„În ceea ce privește Legea privind concediul de maternitate și creșterea indemnizațiilor pentru mame PNL a promovat o serie de amendamente de natură a susține familia și a stimula natalitatea, cu impact pe condițiile concediului de maternitate și a nivelului indemnizației pentru creşterea copiilor. În acest sens facem câteva precizări: este fundamental ca părinții, în special cei din familiile tinere active, să fie încurajați și susținuți atunci când își doresc copii, principala modificare, eliminarea plafonului maxim de 3.400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, impus până acum și se adaugă – acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește vârsta de 2 ani. Persoanele care timp de 2 ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. Totodată, indemnizația se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, iar în situaţia în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită – indemnizația minimă este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată. Nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere”, a mai adăugat deputatul PNL.

În încheiere, Sanda-Maria Ardeleanu a mai arătat că, legea trebuie să intre în vigoare la 1 iulie 2016, iar Guvernul trebuie să se ocupe de rectificarea bugetară aferentă susținerii acestor măsuri.

One Response

 1. Scoala-te,Gheorghe...

  Intr-un banc din odioasele vremuri in care doamna Ardeleanu inca mai purta ,in scopuri didactice,desigur,cravata de pionier si le sugera pionierelor sa faca copii cu orice preţ,in orice mod,in orice anotimp,cat mai multi,ca sa intareasca detasamentul cel mai inaintat al clasei muncitoare,deci in acele vremuri inubliabile in care tinerele purtau gogoşari (un fel de dinozauri ai chiloţilor cu şnur din ziua de astazi ) si se gandeau in secret cum sa faca ca sa fenteze algoritmul de facut copii pentru partid,circula un banc despre pescarii sovietici:
  Deci,pescarii sovietici si pescarii japonezi pescuiau in aceleasi ape,cam cu aceleasi scule,cu acelasi entuziasm… Numai ca pescarii sovietici cam fluierau a paguba iar pescarii japonezi rupeau năvoadele – nu se stie de ce! Iar pescarii sovietici au antamat o intalnire tovaraseasca,de lucru,si i-au intrebat pe pescarii japonezi in sensul ca,ei,bine,cum faceti dvs. de prindeti peste? Adica, degeaba v-am batut noi de v-a sunat apa-n cap si v-am luat Kurilele in al II-lea razboi mondial? Cum devine cazul,cum faceti?
  Foarte simplu – au raspuns pescarii japonezi –voi, cand nu prindeti peste,faceti sedinte si analizati de ce nu prindeti peste! Noi,cand nu prindem peste,il cautam…
  Asa incat,stimata si irefutabila doamna liberala cu entarsii pedeliste extrem de vizibile,in legatura cu problema sporului demografic dar si a activitatilor conexe,care duc la cresterea natalitatii pe cai naturale,noi va sugeram sa mai stati acasa (nu atat dvs. personal si nici acele doamne liberale de la divizia “Fosta-i lele!” cat,mai ales,acele doamne liberale sau quasiliberale care pot sa se exprime practic…)si sa incercati sa-i mobilizati pe sotii,partenerii si ce mai gasiti pe-aproape in scopul inmultirii populatiei prin procreare liberala. Ceva asemanator cu ce a facut sefa dvs. de partid prin alianta,numita Alina,desi la dumneaei intra in discutie si un oarecare interes de a inmuia nu ceea ce crede toat mârlanul ci mai mult inima DNA,adica sa nu-i umble la CV,nici ei dar nici lu’ domnu Lucian Isar,care desigur nu-i adevarat ce zice Ponta,astazi si maine…
  Ati mai putea,stimata doamna liberala,fosta pedelista cu spume (ca sampania,sau ca spritul de vara) sa faceti un mic efort si sa va amintiti cine a distrus cadrul normativ referitor la plata si durata concediului pentru ingrijirea copiilor,respectiv ctitotul dvs. politic care a mozolit,cu duiosia sa caracteritica,celebra fraza ”am ajuns un popor de mamicuţe si bebeluşi…”,pe vremea in care cele doua tute ale sale inca mai repetau pe tabla inmultirii procedurile specifice menite sa ne procure un numar mai mare de basisti ,ca iereau prea putini si riscam sa le pierdem sămânţa.
  Precum si alte duiosii din acestea in care mai mult ati luat decat ati dat iar acuma stiti ezact cum s-ar face ca sa beliţi iarasi PIB-ul Romaniei,asa cum este el,crescut de plagiatorul Ponta si ai sai,pentru ca asa este viata,este o crestere nesanatoasa,trebe ciugulita cumva,ajustata,altfel ne pleaca investitorii straini ba chiar si cei autohtoni (astia din urma,mai ales la puscarii pleaca…) si se ofilesc prin nelucrare specialistii dumneavoastra,respectiv domnii Boc,Flutur,Balan..
  La rigoare,fiindca sunteti atat de elocventa ba chiar locvace,ati putea sa-l persuadati pe domnul Balan sa faca copii cu sageata liberala sculăţică,nici nu este asa de greu,trebe doar facut sa inteleaga ca,cel putin in mandatul acesta dar si in urmatorul,copiii inca se mai faca prin raporturi specifice,desuete,dintre un barbat si o femeie,si mai putin cu sofeurul,cum ar zice un preten de-al meu din judetul Botosani,mai neam prost…
  Pentru ca vulgul,y compris fimeile din popor ale Bucovinei,ar vrea sa faca copii,ca le e drag si lor,au in gena chestia asta… Atata doar ca nu mai au timp,poate doar in vreo pauza a exploatarii omului de catre om,ca vin vineri de la serviciul lor coropratist si-l gasesc pe sotul cu care ar trebui sa lucreze in acest scop,venit si el de la un serviciu corporatist,cazut pe brazda patului ca boul pe hat,ceea ce excede binisor textului din manualul de facut copii,inclusiv varianta sa digitala…
  Ati cam uitat cum i-ati fezandat pe alegatorii din zona de şes,bahnă si munte si i-ati facut sa parcurga diferite faze iniţiatice,salata din gradina ursului,toate alea,cum i-ati distrus economic ca pe mosieri si ca pe marea burghezie in anii ’50,luandu-le prisosul de 25 pana la 250%,micile sau marile lor economii,casele bunicilor drenate de ANRP-ul dvs. la teschereaua comilitonilor dvs. politici… Numa’ ca ati uitat,altfel nu i-ati mai indemna sa faca copii,asigurandu-i ca veti veni iarasi la guvernare…

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.