Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, pelerinajul la Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va fi diferit. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care au precizat că procesiunea nu va mai fi una pedestră, ci se va face cu o mașină.

„Credincioșii ce vor participa la Sfânta Liturghie vor rămâne în interiorul curții Mănăstirii și vor putea ieși după plecarea Sfintelor Moaște”, a declarat, pentru SuceavaLIVE, preotul Paul Valenciuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Părintele a subliniat că traseul Moaștelor rămâne același, doar că anul acesta vor poposi și în curtea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Astfel, procesiunea începe de la Mănăstire, trece pe la Biserica Sfânta Înviere, Biserica Domnițelor, apoi coboară la Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți, la Biserica „Sfântul Dumitru”, apoi la Biserica „Sfântul Nicolaie”, la Catedrala „Nașterea Maicii Domnului”, Biserica „Sfânta Vineri”, la Spitalul Județean Suceava și apoi la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

„Pentru respectarea măsurilor sanitare, ca și la slujba de înmormântare a ÎPS Pimen, va fi delimitat spațiul dintre oameni cu cărămizi, la distanță de 2 metri. În ceea ce privește cazarea pelerinilor din alte județe, din păcate, nu avem locuri de cazare, dar, în măsura posibilităților, vom încerca să venim în sprijinul credincioșilor care vor participa la slujbă”, a explicat preotul Paul Valenciuc.

În ceea ce privește tradiționala agapă cu care erau obișnuiți pelerinii, aceasta nu va fi organizată în acest an, din cauza situației cu care ne confruntăm.

„Având în vedere și hotărârile din ultima perioadă și situația în care ne aflăm, nu vor fi agape date credincioșilor, însă, în măsura în care vom putea, vom asigura pelerinilor cele necesare”, a precizat consilierul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Credincioșii trebuie să știe că slujba va decurge normal, va începe la ora 9:00 și va fi săvârșită de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care este locțiitorul ÎPS Pimen în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și de PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de stareții Mănăstirilor Putna, Bogdana, Râșca și Sihăstria Putnei, precum și de cei doi clerici, membri de onoare ai Adunării Eparhiale.

Trebuie precizat că evenimentele închinate Hramului Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava încep în dimineața zilei de marți, 23 iunie, când Moaștele Sfântului, după obicei, sunt scoase în baldachinul din curtea Mănăstirii. În ceea ce privește posibilitatea de închinare la Sfintele Moaște, accesul credincioșilor este permis începând de marți, de la ora 6:00, până miercuri, 24 iunie, la ora 22:00, cu respectarea tuturor măsurilor impuse. De menționat este că, dacă pelerinii nu vor reuși să se închine în acest interval prestabilit, vor avea posibilitatea să o facă și ulterior, până când și ultimul credincios se va fi închinat.

„Având în vedere situația actuală, cei care cred că pot participa din toată inima, pentru că pelerinajul la Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava nu este o excursie, ci o participare pentru rugăciune, să vină cu inima deschisă și să respecte indicațiile pe care le vor primi la fața locului, atât din partea autorităților, cât și din partea preoților care se vor ocupa de buna desfășurare a ceremoniilor, pentru a evita orice fel de aglomerație sau posibilitate de încălcare a prevederilor distanțării sanitare”, a transmis părintele Valenciuc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.