Arhiepiscopia Tomisului a emis un ordin prin care instituie perioadă de post între 26 – 28 februarie și precizează că în această perioadă clericii vor oficia în biserici și mănăstiri Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei, măsuri luate pentru înființarea Mitropoliei Tomisului.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au anunțat, sâmbătă, că a fost transmis un ordin circular către toate protoeriile și sectorul Exarhat.

„Având în vedere râvna și solicitarea insistentă a credincioșilor din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Tomisului de a se institui o perioadă de rugăciune și de post pentru împlinirea dorinței poporului de pace, rânduială și descoperire a adevărului, se emite prezentul ordin circular:

  1. Se instituie o perioadă de post de luni, 26.02.2024, până miercuri, 28.02.2024, inclusiv.
  2. În această perioadă, clericii și credincioșii vor oficia în biserici și mănăstiri, zilnic, Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei.
  3. Toate parohiile și mănăstirile din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului vor anunța enoriașii cu privire la prezenta dispoziție canonică, după Sfânta Liturghie de duminică, 25.02. 2024”, se arată în ordinul respectiv.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, a explicat că un ierarh poate institui o perioadă specială de post și de rugăciune la solicitarea credincioșilor.

ÎPS Teodosie a fost întrebat, joi, la Radio Dobrogea, dacă poate institui o zi de rugăciune în toată Arhiepiscopia Tomisului pentru înființarea Mitropoliei Tomisului. „Sigur, să ne rugăm, iată, săptămâna viitoare va fi pecetluirea, dacă va fi, dacă nu, când vrea bunul Dumnezeu. Noi am făcut demersurile care se cuveneau că nu puteam să nu le facem, având un adevăr atât de evident și atât de necesar de pus în realitate, sigur că să ne rugăm cu toții. Şi iată, miercurea și vinerea viitoare, chiar și joi să ținem post, miercuri, joi și vineri, săptămâna viitoare, să avem post și rugăciune cât mai intensă pentru această dorință a dumneavoastră, atât de justificată”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

El consideră că înființarea Mitropoliei Tomisului este o evidență a istoriei.

Patriarhia Română a precizat că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, „insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie”, fiind încălcată astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, „încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”. Următoarea ședință a Sfântului Sinod este programată în data de 29 februarie.

3 Responses

  1. mihai grigore

    : nu uita_ ca_ si __ stalin __ a fost ___mai intai___ calugar___ = 100 de milione de morti intimpul so Inca dublu _ rizbel mondial doi__ anatema _ satana _ mitropolia moldovei _ tarii romanesti so transilvaniei = patria_ patriarhia romania __ amin !*___ patria __ patriarhul Daniel !*__ asa sa ne ajute dumnezeu __ esti virgin ? __ cans ai sarit de pe __ fix ?__

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.