Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vrea să trimită în vacanță la mare 100 de copii cu rezultate bune la învățătură printr-un proiect caritabil numit „Pentru prima dată la mare”, aflat la ediția I, ce a fost lansat de Sectoarele Social Filantropic Cultural ale Centrului Eparhial Suceava, în colaborare cu cele cinci protopopiate – Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc – după cum se precizează într-o informare de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. 

Scopul acestui proiect – despre care în sursa citată se specifică faptul că a fost lansat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților – este organizarea unei tabere de o săptămână (22-28 august 2021) pe litoralul românesc, beneficiarii fiind 100 de copii din clasele V – VIII din județul Suceava. „Prin derularea acestui proiect, dorim să oferim șansa la o vacanță de neuitat pentru 100 de copii, pentru a-i motiva să continue cu aceeași râvnă și dragoste să studieze, arătându-le, totodată, că munca lor este răsplătită și că noi, organizatorii și toți oamenii de bine care vor susține acest proiect, le suntem alături. Considerăm că un astfel de proiect este absolut necesar, având în vedere riscul de abandon școlar pentru cei care provin din familii vulnerabile”, a spus protosinghel Iustin Tănase, Consilier al Sectorului Social Filantropic. Astfel, câte 20 de copii din fiecare protopopiat, copii care provin din familii defavorizate din punct de vedere social, financiar și material, dar care, nedescurajați de greutățile pe care le înfruntăa, au finalizat anul școlar 2020 – 2021 cu media generală peste 9,00 vor putea să beneficieze – cu sprijinul enoriașilor, desigur – de o vacanță la mare.

Potrivit unor precizări de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților proiectul ,,Pentru prima dată la mare”  a fost lansat, nu întâmplător, pe 23 iunie 2021, când, în preambulul Privegherii în cinstea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul nostru, grupurile psaltice „Dimitrie Suceveanu” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „Sfântul Inochentie de la Probota”, „Crinii țarinii” al Mănăstirii Dragomirna și Corul Academic „Byzantion” au susținut un concert caritabil în biserica Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou. Cei care au dorit, au avut posibilitatea să susțină acest proiect donând online sau în urnele special amplasate în curtea mănăstirii, donațiile strânse în zilele hramului fiind în valoare de 7.000 de lei. Înregistrarea concertului caritabil, care a cuprins piese în primă audiție, poate fi ascultată accesând canalul YouTube al Arhiepiscopiei.

Revenind la proiectul ,,Pentru prima dată la mare” , în sursa citată se mai specifică și faptul că pentru fiecare copil, costul unui sejur de 7 zile (6 nopți de cazare în regim all-inclusive) este de 700 de lei, la care se adaugă suma de 200 de lei, pentru intrările la obiectivele turistice, precum și pentru asigurarea unor răcoritoare pe plajă. Astfel, apreciem că suma necesară pentru o persoană este de 900 de lei, iar bugetul proiectului se ridică la suma de 90.000 lei.

Organizatorii cred că până la data de 15 august 2021 pot strânge suma necesară pentru a acoperi costurile unei prime vacanțe la vară pentru 100 de copii cu rezultate bune la învățătură, dar cu posibilități financiare reduse. și, mai speră organizatorii, că nu va fi o ediție singulară, ci că și altele vor fi reiterate în anii următori. În împlinirea acestui deziderat, se pot face donații directe în unul dintre conturile speciale ale Arhiepiscopiei Sucevei și RădăuțilorRON: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014; EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110. Iar asta, desigur, cu mențiunea: „Pentru prima data la mare”. De asemenea, doritorii pot dona sume de bani pentru acest proiect și prin mandat poștal la adresa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Str. Iancu Flondor nr. 2, Suceava, Cod Poștal 720027. Pentru mai multe detalii se poate lua legătura cu diac. Andrei Mocanu – coordonatorul proiectului caritabil ,,Pentru prima dată la mare” – Ediția I. ,,Dorința de a organiza acest proiect vine din amintirea primelor zile ale unui an școlar, când toți copiii povestesc aventurile de care au avut parte în timpul vacanței de vară. Era o bucurie de nedescris în relatările acestora, însă nu toți aveau ce povesti. Unii doar ascultau retrași, fără a se înscrie la cuvânt, pentru că nu avuseseră parte în vacanța de vară de momente demne de a fi amintite, întrucât familiile lor abia aveau ce le pune pe masă. Durerea din acele suflete micuțe stă la temelia acestui proiect. Cu ajutorul dumneavoastră, al oamenilor cu dragoste de Dumnezeu și de aproapele, putem să ajutăm 100 de copii să nu mai trăiască acest sentiment. Împreună, putem crea cea mai frumoasă amintire din copilărie pentru cei 100 de beneficiari. Împreună, putem fi motivul bucuriei lor”, a spus diaconul Andrei Mocanu. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.