„Datorită transparenței și dorinței de comunicare a domnului Gheorghe Flutur, s-a ajuns la un dialog cu noi, pentru a pune la punct situația de pe Mestecăniș”

„Acum a venit domnul Flutur, căruia îi mulțumim pentru atenția acordată și sperăm ca împreună să facem mai multe pentru județ”, așa își începea, pe 15 iulie 2016, conferința de presă, Aristide Maxim, reprezentantul localnicilor din Valea Putnei. Acesta dădea impresia atunci că, marea problemă de pe Mestecăniș a fost rezolvată, „datorită diplomației lui Gheorghe Flutur”, firește.

Aristide Maxim, reprezentantul cetățenilor din Valea Putnei, PojorîtaDiscuțiile cu localnicii din Pojorîta, și vocea reprezentantului acestora, precum și declarațiile președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, în care spunea că își dorește să deblocheze acest proiect, au dat impresia tuturor că o mare minune avea să se întâmple, iar oamenii din Pojorîta acceptă groapa de gunoi, convinși de diplomația lui Flutur.

Numai că una declari când îl ai pe Gheorghe Flutur în stânga ta pe scaun, și alta când nu este lângă tine. Drept dovadă, atunci când a fost contactat telefonic, Aristide Maxim, a declarat, în continuare, sus și tare, că nu este de acord cu groapa de gunoi de pe Mestecăniș, pe care, Gheorghe Flutur o vrea în funcțiune.

„N-am ajuns să fiu de acord cu groapa de gunoi. Am fost de acord doar cu o discuție, în care să îi prezint situația clară domnului Flutur. Ne-a întrebat care este soluția noastră, iar noi, i-am spus că vrem închiderea măgăoaiei de pe Mestecăniș. Problema lor sunt banii cheltuiți, dar noi dacă îi scăpăm acolo «aleluia». Ne ducem pe apa sâmbetei, din punct de vedere al mediului și al calității vieții cetățenilor. Presa a punctat doar partea care a plăcut mai mult conducerii. Eu am vorbit și despre plângerea penală, dar ei au trecut peste toate astea. Vreau să vă spun că suntem presați să acceptăm, dar lucrurile rămân în disuție. Am dat impresia că sunt de acord, pentru că am vrut să văd dacă Flutur trage pentru oameni, dar din păcate, gândește împotriva oamenilor, în ceea ce privește rezolvarea acestei probleme. El vrea cu orice preț să pună în funcțiune acest depozit, și spune că, nu există un loc în care să se pună deșeurile, și că s-au cheltuit mulți bani. De viața noastră nu spune nimic. Viața noastră, a celor 400 de oameni din Valea Putnei, plus a celor din Pojorîta, costă mai puțin decât cele 7 milioane de euro cheltuite aici? Dacă «nășea» bine această problemă, era gata din celălalt mandat al său”, a declarat pentru SuceavaLive, Aristide Maxim.

 

Autoritățile județene, pasează vina

Depozitul ecologic de gunoi de la Pojorîta este parte a unui proiect mai amplu intitulat Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) din judeţul Suceava. A fost aprobat de Comisia Europeană în 30 martie 2011, iar contractul de finanţare a fost semnat la 11 aprilie 2011 între Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Consiliul Judeţean Suceava, condus de Gheorghe Flutur. Valoarea totală a proiectului este de  51,7 milioane de euro sau  218 milioane de lei, dintre care  80% este finanţare europeană, statul contribuie cu 18%, iar Consiliul Judeţean cu 2%.

Gavril Mîrza, deputat PSDProiectul prevedea, printre altele, închiderea vechilor gropi de gunoi, unele dintre ele situate chiar pe malul râurilor, şi construirea a două depozite ecologice de gunoi – la Moara şi Pojorîta, în care să ajungă gunoiul din tot judeţul.

Astfel, Primăria Pojorîta a alocat terenul pe care Consiliul Judeţean Suceava l-a cerut pentru a putea construi groapa de gunoi ecologică din zona de munte a judeţului.

În 25 ianuarie 2007, Consiliul Judeţean Suceava, condus de pesedistul Gavril Mîrza, a aprobat Hotărârea nr.12 privind arondarea localităţilor din judeţ la două depozite zonale de deşeuri, iar, după ce s-a iscat scandalul cu groapa de gunoi, a declarat că, „în calitate de președinte al Consiliului Județean, a făcut cunoscute localităţile, pentru ca ulterior, să se stabilească un amplasament şi s-a stabilit un cu totul alt amplasament decât cel de astăzi”.

 

Gheorghe Flutur, actualul președinte al Consiliului Județean Suceava: „Sunt pregătit să iau salopeta pe mine și să rezolv problema de pe Mestecăniș”

Actualul președinte al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în nenumărate rânduri că acest proiect trebuie deblocat, subliniind faptul că ar fi trebuit să existe mult mai multe discuții cu cetățenii din zonă până acum. Același Gheorghe Flutur însă, nu mai pomenește astăzi nimic despre faptul că a semnat, în aprilie 2011, cu Comisia Europeană, contractul de finanţare pentru ecologizarea deşeurilor din Suceava, iar atunci când a fost contactat de presa națională, și a fost întrebat de ce s-a schimbat amplasamentul depozitului, a declarat: „Amplasarea a fost decisă de echipa de dinainte, pentru cele două zone. Acum nu mai reţin exact, probabil că era necesar pentru tot amplasamentul acestui proiect european. Nu ştiu mai multe amănunte, dar, tehnic, cred că au avut nevoie de aviz de mediu, de toate cele necesare acolo. Nu cunosc alte amănunte acum ”.

 

Cătălin Nechifor, președinte CJ în perioada 2012-2016, despre acest subiect

Consilierul județean Cătălin Nechifor, cel care a fost la conducerea Consiliului Județean Suceava, în perioada 2012-2016, dă astăzi vina, tot pe Gheorghe Flutur, spunând că a fost cea mai proastă decizie politică pentru județ.

Cătălin Nechifor, consilier județean PSD„Am văzut acum că sunt miorlăituri legate de proiectul de la Pojorîta. Locația n-am stabilit-o noi. Locația a fost stabilită în 2009, dar noi nu ne-am plâns vreodată de lucrul acesta, cu toate că stabilirea unei locații, pe munte, la Pojorîta, a fost cea mai proastă decizie politică luată vreodată. Să amplasezi tu, în 2009, când Gheorghe Flutur conducea, ca și acum, autoritar, Consiliul Județean, o groapă de gunoi, a fost cea mai mare prostie. Acum nu poți să vii să te miorlăi, să spui cât îți este de greu, când tu ai ucis locația respectivă. Cred că decizia de la Cluj, a spus foarte clar că, amplasamentul stabilit în 2009, de către Consiliul Județean Suceava, a fost neconform, și nu s-a respectat procedura de consultare publică, și sper, din tot sufletul, ca acea groapă să nu fie vreodată deschisă”, a spus fostul președinte al Consiliului Județean Suceava, consilierul județean, Cătălin Nechifor.

În cazul în care depozitul de la Mestecăniş nu va fi finalizat şi dat în exploatare, Consiliul Județean Suceava va trebui să returneze sumele de bani investite până acum, pentru că este beneficiarul proiectului SMID şi al finanţării europene nerambursabile.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.