Consiliul Judeţean Suceava, Asociaţia „Artă şi Umanitate” şi Uniunea Artiştilor Plastici Profesionişti – Filiala Suceava, au organizat pe 7 decembrie, la ora 14.00, la City Gallery din incinta Shopping City Suceava, vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică „Balcic – Mirificul nesfârşit”.

Expoziţia poartă semnătura artiştilor plastici Puşa Pîslaru, Lucia Puşcaşu şi Niculai Moroşan, şi a invitaţilor lor, Angela Pitariu Bolnavu şi Iulian Asimionesei.

Prima care a vorbit despre expoziţie a fost artistul plastic Lucia Puşcaşu, preşedinta Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

 Lucia Puscaşu

Lucia Puscaşu

„Ne bucurăm că sunteţi alături de noi la această expoziţie dragă nouă, celor cinci creatori. Expoziţia se numeşte „Balcic – Mirificul nesfârşit”, pentru că face parte din istoria noastră şi, dacă îl vezi o dată, te îndrăgosteşti de acest loc. Deşi am mai fost în 2004 şi 2008, vreau să spun că anul acesta străzi şi locuri mi se păreau necunoscute. Balcicul înseamnă linişte, lumină, aspiraţie, locul unde nu întâmplător marea se întâlneşte cu cerul şi unde oamenii sunt foarte modeşti”,  a spus Lucia Puşcaşu.

Fiecare artist şi-a exprimat sentimentele prin cuvinte, dar mai ales prin arta pe care a creat-o. Astfel, fiecare artist care a expus la Shopping City a subliniat frumuseţea pe care a regăsit-o la Balcic.

„ Zilele petrecute pe tărâmul de poveste al Balcicului mi-au adus linişte şi bucurie în suflet, mi-au dat încredere şi bunătate”,  a declarat Niculai Moroşan.

„Oraş al energiilor care te-nalţă şi care, în acelaşi timp, te absorb într-un joc continuu, fără sfârşit. Balcic, oraş al liniilor curbe, al contrastelor clare, al stărilor meditative, oraş al miresmelor cromatice calde, purtate de vânt şi şoptite mării de-a lungul infinitului albastru”, a precizat Puşa Pîslaru.

  „Dacă fiecare neam ar avea Edenul propriu, cu siguranţă Balcicul ar fi un colț din acesta. Balcicul, cu marea, grădinile şi porţile sale, este locul care are permanent în memorie gândul de iubire al Reginei Maria pentru artişti”, a spus Iulian Asimionesei.

„Balcic… un loc mereu surprinzător, unde timpul parcă nu există, unde liniştea este la ea acasă şi unde cerul se uneşte cu pământul, acum, ca şi atunci, sub privirea liniştită şi tainică a Reginei Maria”, Angela Pitariu Bolnavu.

 Despre vernisaj a vorbit criticul de artă Valentin Ciucă, care a sintetizat necesitatea unor astfel de spaţii culturale, dar şi a unor spaţii, Edenuri ale creaţiei.

„A veni într-o galerie de artă e ca şi cum ai veni într-o mănăstire, în care omul are şansa să se depăşească în dimensiunea sa umană şi să atingă, la nivelul supra eteric, contactul cu divinitatea. Mă simt aici ca într-un sanctuar. Aici este un Balcic pentru toate vârstele şi toate gusturile şi vă invit să vă bucuraţi de operele expuse”, a încheiat Valentin Ciucă.

La eveniment au fost prezenţi, pe lângă artişti, iubitori de artă, şi cei doi contracandidaţi de pe colegiul 1 Camera Deputaţilor, Sanda Maria Ardeleanu şi Ştefan Alexandru Băişanu, care au vorbit despre artă ca fiind liantul dintre oameni, indiferent de alte convingeri.

 

 

2 Responses

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.