Luni, 11 martie 2019, Ministerul Educației Naționale a transmis în școli varianta 2.33 a programului EDUSAL, aplicație care realizează salarizarea în sistemul preuniversitar.

„Constatăm că sporul pentru învățământ special, de 15%, acordat până ieri personalului didactic din Centrele Județene de Asistență și Resurse Educaționale (CJRAE) a fost tăiat pe motivul că a fost, până acum, acordat ilegal. În același timp, MEN introduce sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, de 10%, de care, până ieri, personalul din CJRAE n-a beneficiat pe motiv că ar fi fost ilegal.
Cu alte cuvinte, un spor care ieri era legal a devenit ilegal și un spor ilegal ieri a devenit legal. Legea 153, cea care stabilește salarizarea personalului din învățământ, e în vigoare de la 1 iulie 2017 și nu a suferit nicio modificare în privința acordării acestor două sporuri. În aceste condiții este grav, că în România modul de interpretare a legii se face după bunul plac, după cum consideră un ministru sau funcționar din minister. Această atitudine de dispreț față de lege este șocantă și incalificabilă”, a transmis Giani Leone, președintele ASI Suceava.

Acesta a precizat și că angajații din CJRAE trebuie să beneficieze de ambele sporuri. Există o decizie a Tribunalului din Bacău care clarifică acordarea sporului pentru învățământul special de 15 %, încă de acum 2 ani.

„Pentru noi, acesta e un caz de bună practică și vom recurge la instanță pentru intrarea în legalitate.
Pe de altă parte, faptul că programul EDUSAL se modifică cu trei zile înainte de ziua încasării salariului, 14 ale lunii, creează stres în compartimentele secretariat și contabilitate pentru că de multe ori statele de plată trebuie refăcute.
De sporul pentru solicitarea neuropsihică trebuie să beneficieze și personalul didactic auxiliar din toate unitățile de învățământ preuniversitar, inclusiv personalul din inspectoratele școlare și din casele corpului didactic”, a mai declarat Giani Leonte.

ASI Suceava va solicita sprijinul fiecărui parlamentar din județ pentru susținerea inițiativei legislative de modificare a LEN, prin care acest spor este recunoscut și acestor categorii de personal.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.