Serviciile de asigurări reprezintă principala metodă de protecție împotriva riscurilor neașteptate, dar sunt și un factor extrem de important în economie. În Uniunea Europeană se investesc anual mai mult de 2.000 de euro în contul asigurărilor, conform Autorității de Supraveghere Financiară, dar România se află la coada listei când vine vorba de asigurări la orice capitol.

A încheia o poliță de asigurare, însă, nu este doar înțelept și responsabil din partea asiguratului, dar dovedește și respectul pe care îl are acesta față de sine și de membrii societății de care aparține. Asigurările de tipul RCA, CASCO sau PAD sunt cele mai cunoscute pe teritoriul României, dar nu sunt asociate cu adevărata lor importanță.

 Iată câteva informații și clarificări utile despre aceste tipuri de asigurări:

 

  1. Asigurările auto

 

Cele mai cunoscute clase de asigurări auto sunt reprezentate de RCA și CASCO. Asigurarea RCA este, bineînțeles, obligatorie și acoperă prejudiciile pe care deținătorul le provoacă altcuiva în timpul utilizării vehiculului menționată în poliță, pe un teritoriu destul de extins în Uniunea Europeană, dar și în afara sa. Asigurarea CASCO este una facultativă, dar mult mai elaborată din perspectiva faptului că acoperă daunele provocate de o persoană asupra propriului vehicul sau daunele provocate de fenomene naturale distructive și alte cauze prevăzute în contractul încheiat de aceasta.

În cazul polițelor RCA, varianta cea mai ieftină nu este neapărat cea mai bună, pentru că nu presupune o acoperire foarte eficientă a riscurilor. Piața trebuie verificată cu atenție pentru că există numeroase oferte ce propun asigurare și pe teritorii suplimentare, precum Moldova sau Turcia. În cazul CASCO, există posibilitatea alegerii unui pachet care oferă și asistență rutieră în caz de accident, extrem de benefic în cazul în care, în urma accidentului mașina nu mai poate fi deplasată, spre exemplu.

În ziua de astăzi, serviciile de asigurare pun la dispoziția clienților platforme prin intermediul cărora pot realiza toate procedurile necesare, precum este acest site, făcând procesul mult mai simplu. Asigurări Contactless oferă atât platforma de susținere, cât și consilierea necesară pentru alegerea pachetului optim nevoilor clientului.

 

  1. Asigurările PAD

 

Asigurările PAD sunt printre cele mai achiziționate de români, ele fiind obligatorii. Deși beneficiile acestui tip de asigurare sunt extrem de cunoscute, foarte puține locuințe sunt asigurate. Într-adevăr, în ultimii ani, datorită contextului pandemic, numărul lor a crescut considerabil pentru ca oamenii au înțeles importanța acestei acțiuni. Percepția asupra riscului s-a modificat mult în ultima perioadă, iar oamenii au ajuns să vadă cu alți ochi domeniul asigurărilor și să depășească vestita replică „mie nu mi se poate întâmpla”.

Asigurările PAD sunt salvatoare de vieți, însă mulți indivizi se întreabă încă cum vor fi acoperite daunele în cazul unui cutremur, spre exemplu, când sumele ating cote uriașe. Răspunsul este simplu: asigurătorii sunt foarte axați pe reasigurări. Acest lucru înseamnă că asigurătorii se adresează unor alte societăți specializate, iar prin intermediul acestei acțiuni conturează o mai mare stabilitate financiară și fac posibilă îndeplinirea plății despăgubirilor în toate cazurile excepționale.

 Anual, cifrele ne arată că astfel de situații excepționale sunt suficient de frecvențe încât să nu le mai numim „excepționale”, ci pur și simplu riscuri posibile. Este mult mai sănătos pentru orice individ și pentru întreaga societate de care aparține să înfrunte aceste riscuri asigurat. Important este ca fiecare persoană să își calculeze bine riscurile și să ceară ajutorul specialiștilor în alegerea unui pachet de asigurări avantajos și potrivit nevoilor sale.

 

Sursa foto: Unsplash.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.