Legea asigurării obligatorii a locuinţei se schimbă şi s-a aflat, până ieri, în dezbatere publică. Aceasta va impune verificari ale locuintelor inainte de a fi incheiata polita, dar si alte modificari.
Anumite locuinţe, înainte de a fi asigurate, vor trebui verificate printr-o inspecţie de risc. Abia apoi vor putea fi cumparate politele obligatorii. Pe de altă parte, pentru achizitionarea unei polite facultative, va trebui declarata pe proprie raspundere incheierea prealabila a unei asigurari impotriva dezastrelor, informeaza jurnalistii de la stiripesurse.ro.
Ce locuinţe pot fi verificate?
Societatea de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) poate efectua o inspecţie de risc cu scopul stabilirii stării tehnice a locuinţei ce urmează a fi asigurată atunci când:
• Locuinţa se află într-o zonă cu potenţial ridicat de risc în ceea ce priveşte riscurile acoperite prin poliţa de asigurare obligatorie (cutremure de pământ, inundaţii, alunecări de teren).
• Locuinţa se află într-o zonă în care s-au produs, de-a lungul timpului, evenimente precum cutremure, inundaţii, alunecări de teren şi a fost în trecut avariată;
Aceste inspecţii de risc pot fi efectuate fie de către specialiştii Societăţii de Asigurare Împotriva Dezastrelor, fie de firme specializate şi autorizate în domeniu. În cazul în care autorităţile consideră că locuinţa pe care vrei să o asiguri necesită, mai întâi, o inspecţie de risc, cheltuielile nu vor fi suportate din buzunarul tău, ci vor fi acoperite de PAID.
În ceea ce priveşte riscurile care sunt preluate pentru locuinţa asigurată, acestea privesc inclusiv elemente de construcţie şi dependinţele, dotările şi utilităţile care sunt legate structural de clădirea în care se află locuinţa. Aceste riscuri sunt cutremurele de pământ, inundaţiile şi alunecările de teren, ca fenomene naturale. Cu alte cuvinte, în cazul unui dezastru natural, nu numai casa îţi este asigurată, ci şi dependinţele: o bucătărie de vară, o cămară, un şopron etc., dacă acestea se află „lipite” de casă.
În categoria locuinţelor ce pot fi verificate sunt incluse construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn, cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament chimic şi/sau termic.
Clădirile cu bulină roşie nu se pot asigura
Cei care locuiesc în clădiri cu bulină roşie nu pot să-şi asigure casele pentru nici un risc. Aceste clădiri sunt excluse de la asigurarea pentru oricare dintre riscurile acoperite de poliţa obligatorie: cutremur, inundaţii, alunecări de teren. Potrivit reprezentanţilor Societăţii de Asigurări Împotriva Dezastrelor, „clădirile încadrate în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru nici unul dintre riscurile prevăzute prin lege, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor”.
Lasa un raspuns