Cred că nu există sucevean care să nu cunoască pe cineva, care la rândul său să nu cunoască pe altcineva care este asistat social și primește mâncare de la cantină.

E adevărat, printre cei care sunt ajutați cu alimente de cantinele sociale din oraș, sunt și cei care au reală nevoie de această măsură de ajutorare. Problema este că, există (cu toții am văzut asta măcar o dată) asistați social care nu numai că au destui bani cât să-și cumpere alimentele necesare, ba chiar mai vin și cu taxiul sau cu mașinile luxoase din dotare să ridice alimentele de la cantină. Lipsa de bun simț este mai mult decât vădită, astfel că un consilier local nu s-a  putut abține să nu se scandalizeze.

Este vorba de Adrian Arămescu, consilierul independent care a făcut o propunere colegilor săi pentru a elimina aceste „căpușe sociale” din peisaj.

Propunerea a fost făcută în prima şedinţă a Consiliului Local din acest an, cea în care a fost aprobată şi proiecţia bugetară pe 2016. „Propun ca asistaţii social care nu îşi plătesc datoriile către Primărie, inclusiv amenzile, să nu mai beneficieze de ajutor social”, a  avansat în plen consilierul independent.

„Nu aud și nu văd. Au nevoie de voturi. Șefii de partide le-au spus să tacă mâlc și asta și fac. Nimeni nu vrea să audă de așa ceva că bineînțeles că pierd voturi. Dar, vă spun sincer că mie nu îmi convine ca eu sau alții și alții să muncească, în timp ce unii mai șmecheri să încaseze bani din taxele plătite de noi. Nu putem să muncim noi și  să încurajăm lenea. Dar pentru că trăim în țara în care trăim, și avem de-a face cu vidul ăsta din sistem, nu prea avem cum să-i controlăm pe cei asistați social. Majoritatea nu au nimic pe numele lor, așa că singura soluție este ca atunci când aceștia  primesc o amendă, să nu mai primească ajutor social sau cotă la cantină până nu își plătesc amenzile.”, a răspuns consilierul atunci când a fost rugat să descrie reacția colegilor consilieri dar și situația din teren.

Alesul independent consideră că aceasta este o slăbiciune a sistemului, fiind nemulţumit că banii luaţi „cu forţa” de noul Cod fiscal, atât de la firme, cât şi din buzunarul cetăţenilor, ajung la unii care nu îi merită. „Vreau ca măcar banii pe care îi dau eu să nu ajungă la asistenţă socială nemeritată. Avem o categorie de oameni care – o spun cu tot regretul – mănâncă degeaba la Cantina socială. Am să prezint un filmuleţ cu un BMW care pleacă cu sacoşe pline de la cantină, în special sâmbăta şi duminica”, a reliefat Adrian Arămescu, membru al Consiliul Local Suceava, menţinând că banii primiţi nejustificat de asistaţii social ar putea fi orientaţi către reparaţiile şi investiţiile din şcoli.

„Municipalitatea pierde bani din cauza acestor oameni. De fapt, sunt niște indivizi lipsiți de orice formă de bun simț. Lipsa de educație, nesimțirea și lipsa de reacția a administrației locale face ca pe acești oameni să nu-i deranjeze nimeni. Vin cu taxiul la cantină, încarcă sacoșele cu mâncare și pleacă. Ori, în Suceava sunt atâția pensionari care au pensii mai mici decât venitul minim garantat care pierd un loc și o șansă la un trai mai bun, din cauza unuia căruia nu-i mai ajung banii și mașinile luxoase și se lăcomește la ajutorul social.”, a concluzionat alesul independent.

 

Costul mediu anual pentru un asistat social este de peste 5.500 de lei.

 

Narcisa Marchitan, şeful Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Suceava spune că, „La această dată, în evidenţă există 140 de dosare de venit minim garantat, dintre care în plată efectivă sunt doar 121. În familiile beneficiare, apte de muncă sunt numai 76 de persoane, acestea având obligaţia să efectueze, lunar, un anumit număr de ore de muncă în lucrări publice.  Anul trecut, la DAS au fost înregistrate 61 de cereri noi, iar după ce s-au făcut anchetele sociale de rigoare, inclusiv verificări la domiciliu, în toate cazurile au fost emise dispoziţii de acordarea dreptului la ajutor social.”

În intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2015, cu titlul de ajutor social s-au plătit 273.089 de lei, pe parcursul anului fiind operate 85 de suspendări şi 58 de încetări ale prestaţiei cu pricina. „Până pe data de 5 a fiecărei luni, către AJPIS sunt transmise, pe bază de borderou, dispoziţia primarului pentru acordarea, suspendarea, modificarea sau încetarea ajutorului social, însoţită de copia cereri de acordare a ajutorului social, şi a declaraţiei pe propria răspundere, copia fişei de calcul a muncii prestate, precum şi situaţia centralizatoare privind titularii dreptului şi suma de plată”, evidenţiază directorul Direcţiei de Asistenţă Socială.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.