Ideea de a fi propriul șef este tentantă pentru oricine. Totuși, odată cu acest privilegiu, vin și foarte multe responsabilități. De aceea, înainte să îți asumi acest risc, mai ales pe plan financiar, trebuie să te pregătești din toate punctele de vedere și să ai răbdare, pentru că o afacere nu îți aduce profituri peste noapte. Drept urmare, iată aspectele importante de care să ții cont când vrei să pui pe picioare un business. 

Planul de afaceri

Trebuie să ai un plan de afaceri bine pus la punct. Să studiezi piața cu atenție, să speculezi oportunitățile, să îți analizezi competitorii şi, de asemenea, să ai strategii financiare și de marketing. În primul rând, va trebui să îți alegi domeniul de activitate al firmei și să te hotărăști ce servicii vei presta. Apoi, să faci o cercetare de piață și să observi de unde ar putea apărea potențialii clienți. Va trebui să îți dai seama ce poți aduce nou în domeniul de business sau cum poți îmbunătăți ofertele existente. În plus, vei avea nevoie de un buget în care să te încadrezi lună de lună. 

Taxe și impozite

Va trebui să angajezi un contabil experimentat care să te ajute să ții evidența tuturor banilor care intră și ies din firmă. Odată ce vei avea o afacere, va trebui să plătești taxe și impozite. De exemplu, o să fii nevoit să plătești contribuțiile la stat pentru fiecare angajat în parte. De aceea, trebuie să apelezi la calculare salariu net, pentru a afla ce sumă de bani va primi fiecare angajat, în mână, și cât revine către stat. De asemenea, cu siguranță o să ai nevoie de o mașină pentru deplasări în diverse scopuri, precum întâlniri de afaceri. Fie că vei achiziționa una sau mai multe, ori le vei lua în leasing, va trebui să achiți un impozit auto.  

Sediul afacerii

Un alt aspect de care să ții cont este stabilirea unui sediu. Orice firmă, indiferent cât de mică este, are nevoie de un sediu. În consecință, stabilește de la bun început de cât spațiu ai nevoie. Poate ai nevoie doar de un apartament sau de un întreg imobil. Fiind la început, preferabil ar fi să închiriezi spațiul respectiv decât să îl cumperi, pentru că, astfel, vei pune niște bani deoparte. Studiază piața imobiliară și verifică unde poți găsi o chirie decentă, care să nu îți afecteze bugetul. În plus, pentru a face economie, poți încuraja telemunca, cel puțin pentru o anumită perioadă. 

Așteaptă-te la orice

Odată ce pornești pe acest drum al businessului, trebuie să fii pregătit pentru orice. Există posibilitatea ca timp de câteva luni sau poate chiar mai mult timp să fii pe minus și să fii obligat să investești și să tot investești pentru a ține afacerea pe linia de plutire. De aceea, trebuie să ai la dispoziție un buget inițial suficient de mare astfel încât să nu fii obligat să recurgi la împrumuturi pe care nu le mai poți achita, drept urmare, să apară datoriile. Iar ca să eviți aceste neplăceri financiare, cel mai bine e să cauți investitori, care sunt dispuși să îți fie parteneri de afaceri. În plus, poți cere sfatul antreprenorilor experimentați pentru a evita greșelile pe care le-au făcut aceștia. 

Să pui pe picioare o afacere de la zero nu este un lucru facil, mai ales dacă ești nou în acest domeniu. Stabilește-ți cu atenție bugetul, ia în calcul și cel mai mic detaliu, de la salariile angajaților, taxele și impozitele aferente unui business, până la cheltuielile neprevăzute. Asigură-te că ai un plan de afaceri bine pus la punct, că știi foarte bine ce îți dorești să faci, că ți-ai ales domeniul de activitate potrivit, că le poți lua fața competitorilor și că ai deja potențiali clienți, odată ce ai deschis firma respectivă. Fii ambițios, puternic mental și ia în calcul orice scenariu ce poate apărea pe parcurs. Fii pregătit să pierzi toată agoniseala, dar pregătește-te și pentru profit. Totul depinde doar de tine. 

 

Sursă foto: unsplash.com 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.