Odată cu apropierea sezonului cald tot mai multe persoane utilizează bicicleta pentru deplasarea pe drumurile publice sau pentru agrement.

Din păcate, în acest context se înregistrează și evenimente rutiere cu implicarea bicicliștilor, unele dintre ele soldate cu urmări din cele mai grave.

Doar în cursul zilei de ieri au avut loc trei acciente rutiere cu implicarea bicicliștilor.

La 05.04.2021, orele 11.40, un bărbat de 50 ani, din com. Stroiești, în timp ce se deplasa pe bicicletă pe DJ 209D pe raza satului Stroiești, din direcția Stroiești către Zaharești, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă.

Un martor care se afla în zonă a observat cele întâmplate și a apelat la SNUAU 112 întrucât biciclistul se afla în stare de inconștiență.

Până la sosirea echipajelor de intervenție, biciclistul și-a revenit, acesta se afla în stare de ebrietate și acuza dureri la nivelul capului, fără a prezenta leziuni vizibile și a fost transportat la Spitalul Județean Suceava.

 În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 1.01 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care biciclistul a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002.

S-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de ”vătămare corporală din culpă”.

La 05.04.2021, ora 15.38, o femeie de 25 ani din sat/com. Ipotești, în timp ce conducea bicicleta pe str. Luca Arbore din mun. Suceava, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat.

În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a biciclistei,  care a fost transportată cu ambulanţa la Secţia UPU a Spitalului Judeţean Suceava.

Conducătoarea bicicletei a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul  fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză s-a întocmit dosar ce cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  „Vătămare corporală din culpă”.

La 05.04.2021, ora 15.38, lucrătorii SPR 9 Șcheia au fost sesizați prin SNUAU 112 de către cu privire la faptul că o persoană a căzut de pe bicicletă pe partea carosabilă de pe DJ 178 pe raza satului Brașca, com. Ilișești.

S-a luat legătura telefonică cu apelantul care a indicat locul producerii evenimentului, însă la fața locului nu a fost identificată nicio persoană, iar pe partea carosabilă se afla o pată de culoare roșie cu aspect de sânge.

 Au fost efectuate verificări pe raza satului Brașca, ocazie cu care a fost identificat un bărbat de 48 ani care se afla la domiciliu și prezenta leziuni și sângera de la nivelul capului și piramidei nazale.

Bărbatul a relatat verbal că se deplasa pe raza satului Brașca pe bicicletă, pe DJ 178 din direcția Ilișești către Bălăceana, iar din cauza stării avansate de ebrietate s-a dezechilibrat și a căzut, lovindu-se cu capul de partea carosabilă.

 Până la sosirea organelor de poliție, la fața loculul a intervenit un echipaj de ambulanță, însă numitul Sasu Ion a refuzat acordarea de îngrijiri medicale.

În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care biciclistul a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002.

S-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de ”vătămare corporală din culpă”.

Polițiștii reamintesc câteva sfaturi care să vă ferească de incidente atunci când conduceți biciclete:

! Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulație și să fiți echipați corespunzător.

! Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.

! Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând.

! NU traversaţi carosabilul pe trecerile pentru pietoni PE bicicletă!

! Pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

Se interzice conducătorilor de biciclete:

– să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația „Accesul interzis bicicletelor”;

– să învețe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;

– să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;

– să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori a substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

– să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;

– să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special, precum și a situației când vehiculul este construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

– să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condițiile referitoare la echipare;

– să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;

– să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

Motocicliștii sunt sfătuiți să adopte permanent o conduită preventivă, având în vedere că în țara noastră prezenţa acestora în trafic are specific sezonier. Viteza de deplasare a fost dintotdeauna un factor important în evenimentele rutiere în care au fost implicaţi motociclişti, precum şi portul echipamentelor de protecţie şi utilizarea permanentă a luminilor de întâlnire, acestea fiind obligaţii în măsură să reducă semnificativ riscul implicării şi urmările unor eventuale evenimente rutiere. De asemenea, sfătuim motocicliştii să circule cu viteză redusă, să nu uite de politeţea rutieră şi să nu se angajeze în manevre riscante în trafic.

Copiii care se deplasează pe biciclete, în special cei de vârste mici, să înveţe mersul pe bicicletă pe trasee special amenajate sau în afara drumului public, sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier. Reamintim obligaţiile legale referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a purta vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier. Totodată, sfătuim bicicliştii să se asigure întotdeauna că intenția de schimbare a direcţiei de mers a fost observată de ceilalți participanți la trafic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.