Deşi în mod constant poliţiştii promovează cu sprijinul mass-media recomandări preventive, unii cetăţeni, din dorinţa unui câştig material, ignoră aceste sfaturi şi cad victime ale escrocilor. 

Având în vedere că în perioada asociată Sărbătorilor Pascale, o parte dintre suceveni se întorc din străinătate sau sunt intoduse în circuitul monetar sume de bani suplimentare, polițiștii sfătuiesc cetățenii să efectueze tranzacțiile financiare doar la unități autorizate. 

Metoda „şmen” presupune ca la un schimb valutar făcut la colţul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puţini bani. Modul de operare intitulat „şmen” este aplicat de suspecţi în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-i renumăra, dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o suma derizorie și imediat, sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată şi a primit mai puţini bani.

La data de 14.04.2025, orele 09.45, Secția de poliție Burdujeni a fost sesizată prin apel SNUAU 112 de către un bărbat cu privire la faptul că la data de 14.04.2025 a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune, prim metoda șmen.

Având în vedere sesizarea, la nivelul Poliției mun. Suceava s-a constituit echipa operativă care a constatat că la data de 14.04.2025, în jurul orei 09:30, în timp ce se afla în fața punctului de lucru al unei case de schimb valutar din cartier Burdujeni, mun. Suceava, bărbatul a fost abordat de o persoană necunoscută care i-a propus să-i schimbe în lei suma de 810 euro pe care acesta o avea asupra sa, la un curs valutar mult mai avantajos decât la casa de schimb.

 Persoana vătămată a acceptat oferta și împreună s-au deplasat spre un gang unde i-a înmânat persoanei necunoscute un teanc de bani în valoare de 4.000 lei. Numărându-i, persoana vătămată a remarcat o sumă lipsă, iar autorul s-a oferit să remedieze eroarea. Astfel, partea vătămată a restituit persoanei necunoscute teancul de bani, iar după ce aceasta a completat cu o bancnotă de 100 lei, i-a restituit teancul de bani victimei, aceasta  primindu-l și punându-l în buzunar fără a mai număra banii. Ulterior, cei doi s-au despărțit iar după cca. 10 minute, partea vătămată a constatat că a fost înșelată.      

Valoarea prejudiciului a fost estimată la suma de 1.830 lei.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”înșelăciune”, faptă prev. şi ped. de art. 244, alin. 1 din Codul penal urmând a se dispune procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. 

Pentru că astfel de infractori acţionează în apropierea unităţilor bancare şi de schimb valutar, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu accepte astfel de propuneri, mai ales că sunt ilegale. Recomandăm, în scopul prevenirii victimizării cetățenilor, ca astfel de tranzacţii să se efectueze doar la bănci și casele de schimb valutare. Nu cumpărați valuta de la persoane neautorizate, aceasta poate fi falsă! Acest gen de infractori acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat ca sucevenii să cadă victime doar pentru un potenţial câștig nesemnificativ. 

Atenție la metoda “șmen” şi dacă totuşi cineva consimte să participle la o ilegalitate, când primiți suma solicitată numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! În caz de suspiciune, sunaţi imediat la 112 şi reţineţi semnalmentele pentru a le comunica poliţiştilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.