Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.

La data de 24 iunie, în jurul orei 08.09, un tânăr de 22 ani, din comuna Zvoriştea, a sesizat prin 112 faptul că în jurul orei 08.00, în timp ce se afla în staţia Orizont din cartierul Burdujeni, a fost înşelat de o persoană necunoscută cu suma de 1.250 lei, în timpul unui schimb valutar.

Din verificările efectuate de către poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale Suceava a reieşit faptul că în jurul orei 08.00, reclamantul s-a deplasat în cartierul Burdujeni, la o casă de schimb valutar, pentru a schimba suma de 500 euro. În timp ce aştepta deschiderea unităţii, a fost acostat de doi bărbaţi necunoscuţi, care i-au propus un schimb mai avantajos şi împreună s-au deplasat în parcarea din spatele magazinului, unde unul dintre aceştia a calculat suma în lei, pe care i-a înmânat-o reclamantului. Acesta i-a dat cei 500 euro şi după ce a numărat a constatat că lipsesc 300 lei, motiv pentru care i-a restituit autorului, iar acesta i-a numărat din nou, a completat cu bancnote de 10 lei, însă în momentul în care i-a înapoiat reclamantului, a sustras din teanc suma de 1.250 lei, profitând de neatenţia acestuia, după care s-au despărţit.

Cercetările sunt continuate de poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, cauza urmând a fi soluţionată procedural.

Tot la data de 24 iunie, în jurul orei 12.00, Poliţia municipiului Fălticeni a fost sesizată de o femeie de 44 ani, din comuna Mălini, despre faptul că în jurul orei 11.00 a fost înşelată, cu ocazia efectuării unui schimb de valută, cu suma de 900 lei.

Echipa operativă care s-a deplasat la faţa locului a constatat faptul că reclamanta, în jurul orei 11.00, a mers la o casă de schimb valutar din Fălticeni, unde intenţiona să schimbe suma de 300 euro. Aici erau mai multe persoane la rând, moment în care femeia a fost abordată din spate de un necunoscut care s-a oferit să-i schimbe mai repede valuta, apoi a condus-o la o casă de amanet, aflată la o distanţă de aproximativ 10 metri, pentru a calcula suma de bani tranzacţionată, urmând să-i dea suma de 1.315 lei.

După ce necunoscutul a calculat suma a ieşit din casa de amanet şi s-a deplasat în faţa unui magazin din apropiere, unde a avut loc tranzacţia. După efectuarea schimbului, persoana vătămată a părăsit locul, punându-şi banii în portmoneu. După aproximativ o oră din momentul efectuării tranzacţiei, a constatat faptul că persoana necunoscută a înşelat-o de suma de 900 lei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, care urmează a fi soluţionat procedural de poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordate de persoane necunoscute care solicită să efectueze activităţi de schimb valutar. Poliţiştii recomandă efectuarea de schimburi valutare doar la bănci şi case de schimb valutar, după consultarea atentă a cursurilor şi comisioanelor afişate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.