De la începutul acestei luni, la nivelul IPJ Suceava au fost sesizate patru cauze de furt de biciclete. În toate cazurile poliţiştii au întocmit dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de furt.

De asemenea, poliţiştii au documentat şi activitatea infracţională a unui tânăr de 16 ani din comună Vamă, bănuit de săvârşirea unor furturi de biciclete, de la acesta fiind recuperate mai multe asemenea mijloace de transport.

 

La 05.08.2017, ora 10.00, un bărbat din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a sesizat prin SNUAU 112 precum că persoane necunoscute au sustras din parcarea unui magazin din localitatea de domiciliu o bicicletă proprietate a soției sale, de 38 ani, din aceeași localitate, în valoare de 1.000 lei. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că bicicleta a fost sustrasă din parcarea magazinului, parcată neasigurată lângă suportul pentru biciclete.

 

La data de 08.08.2017, ora 20.09, poliția a fost sesizată prin S.N.U.A.U.112 de către o femeie de 77 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, cu privire la faptul că din locuința fiului ei, s-a sustras o bicicletă. La data de 08.08.2016, ora 20.00, s-a deplasat la imobilul fiului şi a observat lipsa unei biciclete lăsată anterior de fiul său într-una din camere imobilului.

 

La 11.08.2017, ora 15.30, polițiștii Secției nr. 14 Poliție Rurală Vama au fost sesizați telefonic de către  o femeie de 36 ani din comună Vatra Moldoviței, despre faptul că în aceiași zi, în jurul orelor 11.00, a parcat bicicleta personală în fața unei pensiuni din Vatră Moldoviței, rezemată de gard, iar în jurul orelor 14.00, când a revenit nu a mai găsit-o, prejudiciul fiind de circa 300 lei.

 

La 16.08.2017, ora 03.00, Poliţia Mun. Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către un bărbat de 32 ani  din mun. Suceava, despre faptul că persoane necunoscute i-au sustras bicicleta. La data de 15.08.2017, în jurul orelor 23:00, bărbatul s-a deplasat cu bicicleta personală într-o locaţie situată pe strada Calea Unirii, lăsându-și bicicletă afară, neasigurată și sprijinită de peretele clădirii. În jurul orei 01:10 când a ieșit a constatat lipsa acesteia. Prejudiciul a fost estimat la 700 lei.

 

Se remarcă faptul că furturile de biciclete au fost favorizate şi de lipsa oricăror elemente de asigurare. Mai mult, în niciunul din cazuri proprietarii nu au putut prezenta documente din care să rezulte caracteristicile bicicletelor, identificarea acestora fiind mult îngreunată.

De altfel, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung Moldovenesc au ridicat în cadrul cercetărilor pe care le fac în dosarele penale şi două biciclete care nu au fost revendicate până în prezent de nicio persoană, motiv pentru care anexăm şi fotografii ale acestora pentru că părţile vătămate să poată contacta poliţia şi să îşi poată recupera prejudiciile.

 

Totodată poliţiştii fac câteva recomandări pentru reducerea riscului victimal. În timp ce mersul pe bicicletă aduce multe satisfacţii şi beneficii pe toate planurile, exista totuşi şi câteva riscuri care intervin atunci când deţii o bicicletă: furtul bicicletei, accidentele din trafic, coliziunile cu pietonii, coliziunile cu alţi biciclişti sau orice alt tip de accident aleatoriu.

Iată câteva sfaturi pentru a evita furtul bicicletei:

– Alege un sistem antifurt cu protecţie sporită: majoritatea bicicletelor sunt furate prin tăierea cu un cleşte a lanţului de prindere. Pe piaţă există, din fericire, sisteme antifurt care au o rezistenţă mare şi nu pot fi rupte/tăiate cu uşurinţă. Chiar dacă aceste sisteme antifurt sunt mai scumpe, te pot scăpa de necazuri  mai ales dacă ai o bicicletă scumpă.

– Parchează bicicleta într-un loc circulat. Deşi, acest lucru nu este o garanţie, riscul este mai mic, hoţii evitând să acţioneze în astfel de situaţii.

– Nu îţi parca bicicleta în scara blocului sau în curte. Nu îi subestima pe infractori! Cel mai sigur, o ţii în casă. Conform statisticilor, majoritatea bicicletelor sunt furate din scările de bloc.

– Un ultim sfat: păstrează factura, fă-i câteva poze bicicletei, notează-ţi seria cadrului pentru a putea dovedi că este a ta şi pentru a ajuta şi poliţia în procesul de recuperare. Cu seria cadrului, poţi apoi să verifici dacă bicicleta ta nu cumva este dată spre vânzare în pieţele din oraş.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.