Odată cu apropierea sezonului cald, cetăţenii utilizează mai des, ca mijloc de transport sau doar pentru activităţi de recreere, bicicletele.

Pe lângă aspectele benefice, utilizarea bicicletelor presupune şi anumite atitudini comportamentale cu componentă preventivă care trebuie adoptate.

Într-un comunicat de presă al IJP Suceava, polițiștii atrag atenția celor care care merg pe bicicletă că trebuie să respecte legislaţia rutieră şi să ia toate măsurile necesare pentru a nu fi implicaţi în evenimente rutier.

Un alt lucru care trebuie însă avut în vedere este şi modul de asigurare a bicicletelor, cetăţenii trebuind să respecte câteva reguli minime pentru a nu deveni victimele unor infracţiuni de furt.

Se recomandă depozitatea bicicletelor doar în spaţii închise şi asigurate cu sisteme de siguranţă,  supravegherea lor în parcuri sau în afara magazinelor și asigurarea prin blocarea roților cu lanțuri speciale și alte sisteme de siguranță. Dotarea cu dispozitiv antifurt este la fel de importantă. Este recomandat să utilizaţi întotdeauna două sisteme antifurt pentru asigurarea bicicletei: unul dintre sistemele de siguranţă trebuie să asigure cadrul, roata din spate şi corpul de care este asigurată bicicleta, iar celălalt sistem trebuie să treacă prin cealaltă roata şi cadrul bicicletei. Prin acest mod se elimină şi riscul de a vă fi sustrase roţile! Corpul fix de care va fi asigurată bicicleta trebuie să fie bine fixat în sol şi suficient de înalt pentru a nu fi smuls ori pentru a nu fi ridicată bicicleta deasupra acestuia.

Se recomandă și păstrarea documentelor de achiziţie şi alte date de identificare a bicicletelor.

Polițiștii nu recomandă cumpărarea bicicletelor a căror provenienţă nu poate fi justificată sau al cărui preţ este foarte mic.

În cazul în care sunteţi victima sau martorul unui furt, nu ezitaţi să anunţaţi Poliţia, apelând numărul unic de urgenţe 112!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.