În ultimele zile, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la mai multe furturi săvârşite din casele aflate în construcţie şi din anexele acestora. Realitatea socială arată că mulţi suceveni au ales să lucreze în străinătate şi cu banii obţinuţi să îşi construiască imobile şi să achiziţioneze bunuri de consum.

În fiecare an, august este luna în care o mare parte a celor care lucrează în străinătate revin în localităţile de domiciliu, pentru a petrece concediile şi pentru a-şi plasa investiţiile financiare în materiale de construcţie, unelte, scule,  aparatură electronică şi electrocasnică, etc.

Poliţiştii le recomandă acestora înainte de a se întoarce în străinătate, dar şi rudelor care rămân ulterior în ţară, să depună eforturi şi pentru asigurarea acestor bunuri, pentru a nu cădea pradă hoţilor. Cei certaţi cu legea cunosc faptul că la venirea în ţară, persoanele care lucrează în străinătate vor achiziţiona diverse bunuri, iar dacă acestea nu vor fi asigurate la plecare prin sisteme de siguranţă eficiente, vor constitui o tentaţie pentru hoţii din locuinţe.

În acest weekend, odată cu plecarea unor persoane înapoi la muncă în străinatate, s-au înregistrat patru furturi sesizate de un bărbat de 31 ani, din municipiul Suceava, care deține o casă în construcţie pe raza satului Mitocu Dragomirnei, unul de 67 de ani, din Forăşti, unul de 36 de ani, din Bălcăuţi şi unul de 30 de ani din Vicovu de Sus. În toate cazurile s-au furat scule electric, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 5 mii de lei.

Un grad de risc ridicat există şi în ceea ce priveşte furturile din casele de vacanţă. La finalul fiecărui weekend, hoții ştiu că în casele de vacanţă, odată părăsite după finalizarea sejurului şi rămase fără supraveghere, vor exista aparate electronice, alte bunuri de valoare uitate sau lăsate intenţionat de proprietari, inclusiv bunuri alimentare.

Deşi, în urma analizei efectuate, se constată că faptele de acest gen au scăzut în comparaţie cu primele 6 luni ale anului trecut, cu peste 50% (9 fapte în 2013, 20 fapte sesizate în aceeaşi perioadă a anului 2012), poliţiştii vin cu recomandări importante.

Pentru a preîntâmpina astfel de fapte, încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere. Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în casă. Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi! Comunicati la plecare unui vecin de încredere, unei rude sau unei cunoștințe destinația și numărul de telefon unde puteți fi găsit în caz de nevoie. Verificați la plecare dacă ați luat toate măsurile de siguranță a locuinței. Protejați ferestrele de la subsol și cele de la parter cu grilaje metalice. Ferestrele duble oferă mai multă protecție decât cele simple. Îngrijiți-vă ca geamurile să nu fie crăpate sau sparte. Montarea unui sistem de alarmă vă poate apăra de „vizitatori nedoriți”.

În comunicatul de presă emis de I.P.J. Suceava, polițiștii vă sfătuiesc să anunţaţi imediat Poliţia dacă sesizaţi persoane dubioase care staţionează fără motiv în zona caselor în construcţie sau a caselor de vacanţă sau dacă observaţi persoane străine de imobil care ies cu bagaje sau scot pe ferestre diverse bunuri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.