În primele 6 luni ale anului au fost sesizate 10 tâlhării comise prin smulgerea fie a telefoanelor mobile sau a lănţişoarelor de la gâtul victimelor, fie a poşetelor, genţilor, sacoşelor sau chiar a portofelelor cu bani din mâinile acestora.

Tâlhăria comisă prin smulgere intră în categoria tâlhăriilor comise cu violenţă moderată şi se referă la situaţii în care autorul a imobilizat victima pentru a-i sustrage bunurile, a îmbrâncit sau a lovit uşor victima pentru facilita deposedarea de bunuri şi pentru a-i împiedica reacţia de apărare, sau autorul a folosit forţa ulterior deposedării pentru a-şi asigura scăparea.

Autorii au acţionat cu rapiditate, bazându-se pe luarea prin surprindere a victimei şi pe sentimentul de teamă pe care  l-au indus. De obicei, între victimă şi autor există un vizibil dezechilibru de forţe, pe acest lucru bazându-se şi autorii, nefiind necesară anihilarea victimei, ci numai punerea ei în imposibilitatea de a reacţiona pe moment.

Dacă în primele 6 luni, la nivelul întregului judeţ, s-au înregistrat 10 tâlhării prin smulgere de obiecte, în luna august s-au înregistrat deja trei astfel de fapte, la nivelul municipiului Suceava.

La 19 august, o femeie de 58 ani, din municipiul Suceava, a sesizat faptul că în timp ce se deplasa pe strada Mihai Viteazu din localitate, a fost ajunsă din spate de un tânăr necunoscut, care i-a smuls de la gât un lănţişor din aur, trântind-o la pământ. Partea vătămată a strigat după ajutor, însă nu a intervenit nimeni, cu toate că în faţa unui bloc se aflau câteva persoane în vârstă, pe lângă care autorul a fugit.

Ulterior, la 22 august, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată de o altă femeie de 51 ani, localnică, cu privire la faptul că în timp se ce deplasa pe str. Amurgului din cartierul Burdujeni, o persoană necunoscută i-a smuls de la gât lanţul din aur, prejudiciul fiind de circa o mie de lei.

Ultima faptă s-a produs la 25 august, când o femeie de 51 ani din municipiul Suceava a reclamat că în timp ce se deplasa pe str. Mărăşeşti, un individ necunoscut i-a smuls lanţul din aur pe care-l purta la gât, în valoare de aproximativ 300 lei.

După cum se poate vedea, acest tip de infracţionalitate prezintă ca particularitate faptul că victimele sunt femei. Toate victimele au vârsta de aproximativ 50 de ani şi se deplasează singure, în a doua parte a zilei, prin zone neiluminate, situate între blocuri, prevăzute cu mai multe căi de acces, astfel încât autorul să îşi poată asigura scăparea. În toate cazurile, autorii au venit prin spatele victimelor şi le-au smuls de la gât lănţişoarele din aur.

Polițiștii atrag atenţia pe această cale cetăţenilor să adopte un comportament preventiv şi să nu poarte în mod ostentativ bijuterii din aur sau alte metale preţioase în locaţii care nu necesită în mod neapărat acest lucru (la piaţă, în supermarket-uri, la plimbare pe străzi lăturalnice şi neiluminate).

Pentru a nu deveni victimă a unei tâlhării, polițiștii vin cu recomandări importante. Evitati deplasările pe trasee aflate în zone mai puțin circulate, precum câmpuri, parcuri, șantiere. Dacă din diverse motive trebuie să circulați după lăsarea întunericului, ocoliți locurile neiluminate ori în care se află unități cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, discoteci). Când observați că sunteți urmăriți de un individ sau de mai mulți, deplasați-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitați ajutorul primului polițist întâlnit în calea dumneavoastră. Nu vă afișați ostentativ cu obiecte de valoare (lănțișoare, brățări). Nu vă lăsați atrași în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine). Nu vă lăudați persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveți asupra dumneavoastră sau acasă.

În spatiile comune ale imobilelor, nu permiteți persoanelor străine să intre în locuința dumneavoastră, indiferent de motivele evocate. La intrarea într-un imobil fiți foarte atenți dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracțiuni. Orice persoană necunoscută care staționează fără motiv în spațiile comune ale blocurilor, trebuie îndepărtate de urgență. Alertați mai mulți vecini, iar dacă este cazul apelați la cea mai apropiată unitate de Poliție sau la telefonul 112.

Image Image0001

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.