În ultimele trei zile, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava s-au prezentat 42 de persoane care au suferit traumatisme din cauză că au căzut pe gheață. Purtătorul de cuvânt al unității spitalicești, medicul Mircea Macovei, a precizat că dintre cele 42 de persoane prezentate, nouă sunt copii.

„Astăzi (7 februarie n.r.), pănă la ora 10:40, la Urgențe au ajuns patru persoane care au căzut pe gheață. Din fericire, acestea nu au suferit fracturi, ci doar contuzii ale pumnului și cotului”, a declarat medicul Mircea Macovei, purtătotul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava.

Potrivit acestuia, persoanele care au ajuns la Urgențe până vineri, 7 februarie, la prânz, au vârste cuprinse între 16 și 80 de ani.

Cum poţi preveni alunecarea şi căzăturile pe gheaţă, în sezonul rece

Poartă încălţări cu talpă antiderapantă – în zilele geroase de iarnă poţi fi tentat să încalţi o pereche de UGG-uri groase şi călduroase, însă nu este deloc indicat să faci asta. Alege, mai degrabă, o pereche de bocanci cu talpa antiaderenta, care vor face mersul prin zăpadă sau pe gheaţă mai sigur.

Nu te grăbi – pleacă mai devreme de acasă dacă trebuie să ajungi undeva la o anumită oră. Graba strica treaba şi, în mod cert, creşte riscul de accidentare din cauza alunecării pe gheaţă. Mergi încet, uitându-te în jos şi urmărind fiecare pas pe care îl faci.

Încearcă mersul pinguinului – exploratorul David Hempleman-Adams a petrecut foarte mult timp la Polul Nord şi Polul Sud în expediţiile sale, şi ne îndeamnă să folosim trucurile pe care animelele le folosesc în anumite condiţii. De pildă, acesta susţine că mersul pinguinului previne alunecarea pe gheaţă. Mai exact, fă paşi mici şi distribuie-ţi în mod egal greutatea pe întreaga suprafara a tălpilor. De asemenea, imita pinguinul şi ţine-ţi mâinile pe lângă corp pentru a îţi menţine echilibrul la nevoie. Mâinile în buzunar sau care ţin genţi voluminoase cresc riscul de alunecare şi de accidentare pe gheaţă.

În caz de zăpadă mare însă, e indicat să atingi solul mai întâi cu călcâiul şi abia apoi cu vârful, pentru a reduce riscul de alunecare. Dacă gheaţa de pe trotuar este acoperită cu un strat subţire de zăpadă, foloseşte mai întâi vârful pantofilor pentru a împinge zăpadă, şi abia apoi calca pe stratul de gheaţă.

Protejează-te atunci când cazi – în cazul în care nu există nicio cale prin care să poţi evita căzătura, foloseşte-ţi mâinile pentru a te sprijini astfel încât să eviţi accidentările foarte grave.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.