Iluminatul public al orașului nu va mai arăta pentru multă vreme așa cum arată în prezent, deoarece licitația pentru achiziționarea celor peste 3.000 de lămpi cu led-uri a avut loc luni, după cum anunța primarul Ion Lungu, la o conferință de presă.

„Așa cum se știe, luni a avut loc licitația pentru iluminatul public și a montării unui sistem de gestiune. În acest proiect vor fi înlocuite 3.483 de lămpi tip led și va fi realizat un sistem de telegestiune care va fi montat la primăria municipiului. Au fost depuse pentru această licitație șase oferte, mai multe asocieri nu numai din România, ci și din Italia sau Cehia. Este o licitație importantă, o licitație cu o miză mare și o valoare undeva la 5.5 milioane de euro, din care vin gratuit de la elvețieni 4.7 milioane. Sigur că aceste oferte vor fi analizate de comisia de specialitate. Este o licitație pe care o așteptăm de mult și care sper să se încheie cât mai repede în așa fel încât să modernizăm cât mai repede iluminatul public din municipiu, care va aduce și economii și civilizație pentru că iluminatul este mai puternic și mai de calitate”, detaliază edilul.

Se pare că vom avea lumini noi, mai economice și mai puternice care vor pune Suceava pe lista orașelor luminate ecologic. Investițiile însă nu se vor opri aici pentru că edilul are de gând să schimbe autobuzele societății de transport în comun cu unele noi, electrice. Deocamdată încă se lucrează la proiect și la studiul de fezabilitate aferent, însă edilul speră că totul se va parafa până la sfârșitul anului.

„Tot din acest proiect de reabilitare a iluminatului public ni se dă o sumă de aproximativ 70.000 de euro pentru a face un studiu pentru transportul electric. Și aici am demarat deja documentația pentru licitație, pentru un sistem integrat public, ecologic de transport în municipiu. Avem pentru acest studiu aproape 75.000 de euro unde vom încerca să ajungem la concluziile care trebuie pentru a putea să îndeplinim obiectivele acestui proiecte care constă în achiziționarea a minim 40 de autobuze electrice, construirea unei stații de încărcare a autobuzelor, realizarea unor trasee de transport în comun care să deservească atât municipul Suceava cât și zona metropolitană, amenajarea unor terminale intermodale pentru un sistem de parc auto. Sigur că în primă fază noi vom lua 40 de autobuze electrice, proiectul este mai vast, vrem să ne extindem cu el în zona metropolitană pentru că vrem ca primul proiect pe această zonă sa cuprindă transportul metropolitan. În măsura în care vin aceste autobuze electrice, fiind șanse reale ca în acest an să vină pentru că la Piatra Neamț, suntem un proiect prioritar pentru strategia de dezvoltare Nord-Est, și ne dorim să semnăm contractul de finanțare pentru aceste 40 de autobuze.

Am văzut materiale prin presă care sunt reale – parcul auto al TPL este depășit până la un punct. Totuși autobuzele sunt întreținute, dar asta este realitatea, norma lor de casare este îndeplinită, singura noastră șansă fiind să aducem aceste 40 de autobuze electrice”, explică primarul.

În cazul în care Lungu nu mai câștigă un mandat de primar, să sperăm că aceste proiecte nu vor fi uitate în raft de cel care îl va urma, chiar dacă a fost proiectul unul inamic politic. Suceava ar trebui să aibă prioritate!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.