Un cadru medical de la Spitalul Județean Suceava a mărturisit astăzi, 23 martie, ceea ce se petrece în interiorul unității spitalicești în această perioadă de criză.

„Toată lumea este revoltată, nimeni nu înțelege nimic, nu ni se spune nimic, nu ni se comunică nimic de azi-noapte, la ora 2.00. S-a trimis un mesaj că este ordin de ministru ca tot personalul spitalului, de la brancardieri, infirmieri, asistenți, medici, să se prezinte la 07.30 cu băgăjel minim în spital. Acum am venit, toată lumea este adunată pe toate secțiile. Ni se transmite că cei care suntem contacți ai unor pacienți  pozitivi să mergem la Pneumologie împreună cu cei care sunt deja confirmați pozitivi. Iar ceilalți stau și așteaptă un alt ordin de ministru.

Sunt până în prezent 28 de medici confirmați pozitivi și foarte mult personal mediu dintre care infirmiere și asistente care sunt pozitivi.

Întrebarea ar fi așa <Dar dacă noi suntem contacți, de ce trebuie să ne internăm împreună cu cei infectați?>  Când se știe că, deci contacții pacienților care au devenit pozitivi se izolează la domiciliu. De ce nu putem să ne izolăm la domiciliu? De ce trebuie să fim internați pe aceeași secție în care pacienții pozitivi, împreună cu cei care sunt suspecți, stau pe același palier cu o singură baie. S-au făcut teste, au început să facă teste la personal, după care s-a refuzat să se efectueze teste, s-a spus că teste se vor face doar la cei care devin simptomatici, adică au febră, cefalee, dureri în gât. Nu s-au mai făcut teste, au fost colegi care au stat câte cinci ore la rând la Infecțioase și la Ambulator, în curte, au așteptat, după care au fost trimiși acasă spunându-le că <Dacă nu sunteți simptomatici, nu vi se recoltă.>

Avem măști simple. Ni s-a dat câte o mască, pentru că în spital așa a fost, deci asistentelor pe o secție li se dădea câte o cutie de măști. 30 de măști pe o tură de 10 – 20 de asistente, câte erau, pe care trebuiau să le țină 12 – 24 de ore, o mască. Indiferent că îți scuipa ăla în față, sau nu-ți scuipa, masca aia trebuia s-o păstrezi 24 de ore pentru că altă mască nu îți dădea. Măștile se dădeau personal, în mânuță, câte una pe tură.

Și acum tot personalul este cu mască simplă chirurgicală, nu ar nimeni mască de protecție, noi neștiind care suntem infectați.

(…) La Boli Infecțioase, în secția unde este salon pentru Terapie Intensivă, cu pacient suspect, alături sunt pacienți cu forme ușoare confirmați cu coronavirus, care se plimbă pe coridoare, ies din salon.

(…) Nu știm ce să facem.

(…) Așteptăm să spună cine merge acasă, cine rămâne, suntem toți contacți ai celor infectați. Colegii noștrii au venit la muncă până au devenit simptomatici, ceilorlați nu li se recoltează că încă nu pot fi simptomatici dar pot fi în perioada de incubație și așteptăm.

(…) Toată lumea așteaptă un ordin sau un răspuns, ce ar trebui să facem în continuare. Mergem acasă la familiile noastre? Mâine venim în mod normal la serviciu? Azi rămânem în mod normal la serviciu să muncim? Da, doamna Zorescu a spus așa: <Luni veniți în mod normal la serviciu, chiar dacă ați fost contact direct cu o persoana COVID pozitiv>”.

Sursă material: Ziar de Suceava

One Response

  1. Popescu

    Acel ….cadru medical ….bănuiesc asistenta medicală…din descriere….a zis la un moment dat …indiferent daca iti scuipa …..ala …..in fata sau nu…ti se da o masca……Dragi Suceveni.intati pe site Spitalului sa vedeti ce salariu colosal au aceste cadre medicale …Teoretic puteau puteau pt protecția proprie sa isi cumpere câteva masti in plus, era o donație pt ei si Spital ….Si pacienți nu sunt …..ala ….na acum fiind bolnavi m-ai grav probabil sa renuntat la atenti…pacienți nu ma-i au de unde….si ….li se zice ….ala …..Dar tu …
    Cadrule medical ,cand Managerul Rambu a făcut salariu foarte mare si prime date in vara pt ca Spitalul Județean a fost premiat de Președintele României și alte prime la UPU,Ortopedie …atunci era ok….e ok…si cand încasam salariu …in rest suntem contract…indiferent daca suntem sintomatici sau nu …..A da si cerem sa vina cadre medicale din alte Spitale ca …na…noi stam…trebuie să stăm la izolare …cum scria si o infirmieră cu colega ei ca sta la un internat…chiar dacă e ok….si nici nu ii venise nici rezultatul la testul dat …spunând ca nu i se da suficiente masti si mănuși….Am o intrebare dacă vînzătoarele, gestionarele din magazin care muncesc non stop sa se tina deschis magazinele, sa avem noi ce pune pe masa cu un salar minim pe economie….Intrebarea mea e….aceste persoane întră în contact non stop zi de zi cu n persoane ….ele la cine sa se plângă…pe ele cine le crede …ne pasa oare de ele …..Sau nu…pt ca nu sunt cadre medicale….A si in caz ca se îmbolnăvesc la ce venit au…nici nu au cu ce sa se trateze acasă…ca nu au cu ce ….si daca stau acasă,probabil sunt date afara….ele nu au dreptul la izolare?Sau cred ca li se oferă somaj tehnic …care daca ai si copii nu ai ce sa le pui pe masa. ASADAR dragi cadre medicale …Pacienți…nu sunt…ala…..si ganditiva ca sunt alti oameni care suferă m-ai mult,sa nu dramatizam

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.