Starea de urgență va înceta în 14 mai și va fi înlocuită cu starea de alertă, începând cu 15 mai, când se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile, cabinetele stomatologice sau muzeele, a anunțat luni președintele Klaus Iohannis. Președintele a menționat însă explicit că în zonele carantinate, așa cum este cazul Sucevei, această relaxare a măsurilor nu se aplică.

,,Starea de alertă, care va fi instituită în România din 15 mai, nu este prevăzută ca măsură în Constituție, fiind reglementată prin ordonanță de urgență. În timpul stării de urgență se emit ordonanțe militare, iar în starea de alertă nu se emit astfel de ordonanțe militare. Cele emise până acum își încetează valabilitatea odată cu instituirea stării de alertă”, a declarat fostul Președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

Afirmațiile au fost făcute pe fondul declarațiilor Președintelui Iohannis cu privire la instituirea stării de alertă după data de 15 mai.

Augustin Zegrean explică ce are de făcut parlamentul și ce riscă cetățenii în continuare dacă nu respectă restricțiile care vor rămâne în vigoare.

„Starea de alertă este specifică pentru situații care durează puțin, gen inundații, cutremure. Nu poți ține oamenii în stare de alertă luni de zile sau un an, pentru că însăși termenul de alertă te pune într-o situație dificilă. După părerea mea, starea de alertă nu se prea potrivește cu acestă situație de pandemie”, a afirmat Zegrean.

În cazul municipiului Suceava și al comunelor limitrofe plasate în carantină, acesta a explicat faptul că astfel de restricții trebuie reglementate prin lege, pentru că, odată cu ridicarea stării de urgență, își încetează efectele și ordonanțele militare, implicit cele care vizau instituirea carantinei.

„Pentru ca Suceava, de exemplu, să rămână în carantină este nevoie de act normativ adoptat de Parlament. Starea de carantină implică imposibilitatea de părăsire a localității, ori drepturile fundamentale nu pot fi limitate decât prin lege.

Restricționarea deplasărilor dintr-o localitate în cealaltă pentru populație și limitarea unor drepturi fundamentale pot fi făcute doar în baza unor acte normative adoptate de Parlament”, a mai spus Zegrean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.