AUR va organiza, duminică, 27 martie, primul Congres extraordinar, pentru alegerea noii conduceri, pentru a dezbate şi adopta strategia şi tactica de viitor ale partidului, precum şi alte măsuri privitoare la activitatea formaţiunii, anunţă formaţiunea într-un comunicat oficial, citat de News.ro.

Sociologul Vladimir Ionaș a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre viitorul congres al celor de la AUR. În viziunea acestuia există cel puțin două tabere în AUR, dar victoria ar putea fi asigurată destul de ușor de una dintre acestea.

“Este clar există cel puțin două tabere și în AUR. Una condusă de George Simion și una condusă de grupul Claudiu Târziu – Sorin Lavric și toți ceilalți din jurul lor. Mi-e greu să cred că aceste două tabere se vor confrunta fățiș pentru că, cel puțin tabăra lui Claudiu Târziu cred că este conștientă că la nivel de imagine, AUR înseamnă George Simion, fiind principalul vector de imagine. Deci mi-e greu să cred că va exista o  luptă, o confruntare între cele două tabere din partid.

Momentan partidul este oricum pe un trend descendent. A pierdut foarte mult din aplombul pe care îl luase odată cu pandemia. În momentul în care pandemia nu a mai reprezentat un interes pentru publicul larg. Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, subiectele de dezbatere pentru George Simion și pentru liderii AUR, au dispărut. Deci repet, au pierdut foarte mult și nu cred că, momentan, pot reveni ca principal partid de opoziție, principal partid comunicator. În general, în situații de criză, publicul tinde să se ralieze în jurul celor care sunt la guvernare, chiar dacă nu sunt mulțumiți de politicile publice, dar pentru a oferi o oarecare stabilitate. Oamenii preferă o perioadă de liniște în care să nu existe și războaie interne între partidele politice.

Deci cred că acum congresul AUR are loc într-un moment prost pentru partid, din punctul de vedere al mediatizării, al interesului față de ceea ce se întâmplă acolo și de aceea nu cred că va avea loc vreo schimbare majoră în interiorul partidului. Probabil că George Simion va reuși să câștige președinția partidului pentru că repet, este cam singurul vector de imagine care aduce ceva în plus partidului”, a precizat sociologul pentru PS News.

Întrebat dacă există posibilitatea ca AUR să se în urma Congresului, tabăra înfrânților alegând să plece, pe modelul Congresului PNL, în urma căruia Ludovic Orban a plecat din PNL, sociologul a precizat că:

“Mi-e greu să cred că vor pleca. Mai degrabă vor rămâne în partid, vor încerca să formeze o echipă cu cel care câștigă funcția de președinte, pentru că e foarte greu să mai construiești o nouă formațiune politică care să lupte cu aceleași mesaje. În plus, domnul Târziu și ceilalți din jurul său nu prea reprezintă persoane care să aducă voturi, fiind mai degrabă oameni de organizare, oameni care să conteze în interiorul partidului, dar nu sunt oameni de mase care să miște mase. George Simion a reușit să facă lucrul acesta, este un altfel de personaj și fiind diferența aceasta între ei, îmi este greu să cred că își pot asuma un astfel de drum, respectiv să construiască o formațiune politică de la zero”, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.