Un sobor de preoți, în frunte cu Înalt Prea Șfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților au oficiat duminică, 25 octombrie, slujba de sfințire a Aeroportului “Ștefan cel Mare” din Suceva.

Aeroportul din Salcea a fost sfințit în prezenţa a aproximativ 300 de suceveni, mulţi dintre aceştia fiind politicieni.

„Astăzi, 25 octombrie 2015, am sfințit Aeroportul „Ștefan cel Mare”. Este un eveniment care marchează o etapă în viața aeroportului, care a fost așteptat de toți sucevenii. Am lansat oficial și noul logo al aeroportului, un logo mai modern, mai dinamic, care simbolizează noțiunea de zbor și care se leagă de acoperișul acestei structuri, care a fost gândit de arhitecți în formă de aripă de avion.

Vreau să amintesc că începând de astăzi aeroportul va avea porțile deschise până duminica viitoare, în intervalul orar 10 dimineața, 20 seara. Pentru cei care doresc ceva mai emoțional, în terminalul de plecări, va rula filmul „Aurel Vlaicu”, a declarat la șfârșitul slujbei de sfințire a aeroportului, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor.

„De astăzi, începând cu ora 24, suntem deschiși traficului aerian. Vom avea un audit săptămâna viitoare de la Tarom, iar dacă rezultatele vor fi cele dorite, pe 12 noiembrie vom avea prima cursă a Tarom-ului”, a menționat Ioan Măriuță, directorul aeroportului „Ștefan cel Mare”.

Directorul adjunct Marius Grosu Romaşcu a ținut să mulțumească echipei de implementare care a finalizat cu succes acest proiect.

„Doresc să mulțumesc echipei mele de implementare care a depus eforturi, iar împreună am reușit să finalizăm proiectul. Mai sunt lucrări pentru a ne putea conforma unui regulament european, care a apărut în timpul implementării proiectului. Putem să implementăm și ultimile lucrări din fonduri europene. Suntem singurul aeroport care face acest lucru,” a subliniat şeful unităţii de implementare a proiectului,

Cătălin Nechifor a mai anunţat că după încheierea acestui proiect, modernizarea aeroportului va continua cu amenajarea terminalului 2 pentru plecări şi sosiri internaţionale.

Aeroportul de la Salcea a fost închis pentru lucrări de modernizare, din ianuarie 2014, însă după aproape doi ani de lucrări şi cu o întârziere de trei luni faţă de termenul anunţat iniţial, investițiile au fost finalizate pe data de 25 octombrie 2015, acestea fiind realizate în cadrul unui proiect european în valoare totală de 104,9 milioane de lei, fără TVA. În cadrul acestui proiect au fost executate lucrări care au vizat mărirea pistei de decolare/aterizare la 2.460 de metri, modernizarea căilor de rulare în lungime de 120 de metri, modernizarea platformei de încărcare care va avea o lungime de 290 de metri, modernizarea sistemului de balizaj, construirea unui turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie aeriană de tip ILS. Pe noua pistă elastică a aeroportului sucevean vor putea ateriza şi decola aeronave de transport călători şi cargo de tip Boeing 767.

Autorităţile promit că vor fi introduse curse internaţionale cu destinaţii precum Spania sau Marea Britanie, țări unde sunt plecați la muncă foarte mulți locuitori ai judeţului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.