Autoritățile din Cernăuți au înlăturat din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește prima atestare documentară a orașului.

Conform unui comunicat de presă al Administrația Regională de Stat Cernăuți, transmis luni 25 aprilie, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, documentul cu prima atestare a orașului va fi înlocuit cu o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean. În centrul drapelului ar urma să fie ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene.

Potrivit lui Serghii Osaciuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, care a venit cu inițiativa respectivă, acest nou simbol ar urma să amintească tuturor despre „dorința puternică și mișcarea rapidă a statului nostru către Uniunea Europeană”.

Cu toate acestea, decizia de a înlătura copia documentului emis de domnitorul moldav Alexandru cel Bun a stârnit indignarea comunității românești din ținut:

„Credeam că se clatină „Eliberatorul” din Piața Soborna, dar a căzut Alexandru cel Bun din Piața Centrală (documentul cu prima atestare a orașului Cernăuți). Cum spunea poetul: „Toate merg de-a-ndoaselea…”

„Ca răspuns la solidaritate românilor și ca plată pentru sângele vărsat de soldații etnici români, în războiul cu Rusia”.

„A dat Dumnezeu s-o vedem și pe asta la Cernăuți. Astăzi a fost scos din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește atestarea documentară a orașului. A stat frumos acolo din 2008, de la aniversarea a 600 de ani a orașului. De-acum nu se mai poate. Am știut până astăzi că orașul meu Cernăuți este ctitoria voievodului moldav Alexandru cel Bun. De-acum nu mai este?”

„Asta fiindcă orașul a fost înființat la 1185 de către Iaroslav Osmomâsl – cetatea Cern – lămuriri ce vin la postarea administrației regionale”

„Primarul așteaptă ajutoare din România, ce să zică??? Susținere necondiționată!”

„Adică, ieri a fost Ciucă și Aurescu la Zelenski, și azi au dat jos acel act?”

„Nimic întâmplător! Unul știa câți ani are stejarul din Cosmin, de parcă l-ar fi sădit moșu-su, altul a publicat că orașul Cernăuți a fost întemeiat la o mie o sută și ceva de Sveatoslav…. Și totul în ultimile zile!”

„Ţara e în război,dar baba îşi face cuafura. Salariile învăţătorilor,profesorilor le-au tăiat,pentru că nu au bani,acum de unde au găsit oare???”

Amintim că orașul Cernăuți a fost atestat documentar la 8 octombrie 1408 într-un privilegiu acordat de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400–1432), negustorilor din Liov, relatează bucpress.eu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.