Miercuri, 15 aprilie, la ora 9:00, la inițiativa prefectului județului Suceava, Alexandru Moldovan, în sala Bucovina a Palatului Administrativ, a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanții administrației publice județene și locale, și ai societății civile, respectiv: președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, directorul organizației Crucea Roșie România – Filiala Suceava, Cornel Dediu, medicul Liviu Trifina, reprezentant al Asociației O.N.G.-urilor, subprefectul Daniel Prorociuc, vicepreședinții Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc și Gheorghe Marin Niță, viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi și administratorul județului Suceava, Irina Vasilciuc.

Tema principală a fost stabilirea unei strategii integrate de abordare a acțiunilor administrației publice și a societății civile, în scopul eficientizării eforturilor privind asigurarea echipamentelor și materialelor de protecție pentru Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și unitățile medicale de suport, dar și a resurselor umane calificate, inclusiv prin intermediul voluntarilor.

Astfel, s-au prezentat acțiunile desfășurate până în prezent atât de administrația publică județeană și locală, cât și de societatea civilă prin reprezentanții săi, căile de susținere reciprocă și coordonare a acțiunilor în vederea asigurării întregului suport logistic necesar Spitalului Județean unităților medicale de suport din județ.

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a prezentat Planul de operaționalizare graduală a Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru atingerea capacității de răspuns maximal, aprobat de către Consiliul medical al spitalului județean. Planul vizează 4 domenii (conducere/lanț de conducere, spital, terapie intensivă și logistică medicală), și este structurat în trei etape, ce vizează, în funcție de evoluția pandemiei, la asigurarea unui număr de 900 paturi în spital – etapa I, 1200 de paturi în spital – etapa a II-a, și un număr de 1900 de paturi, respectiv 1200 de paturi în spital și 700 de paturi în alte locații.

Având în vedere planificarea controlului pentru îndeplinirea obiectivelor propuse de către conducerea Spitalului Județean, în toate cele trei variante de răspuns, președintele Consiliului Județean a solicitat reprezentanților societății civile, o listă cu principalele probleme identificate de aceștia atât în ceea ce privește necesarul de materiale de protecție și echipamente pentru secția ATI, cât și în ceea ce privește necesarul de resursă umană calificată.

Un aspect aparte a fost cel de corelare a eforturilor administrației publice cu cele ale societății civile și stabilirea unor direcții de acțiune cu prioritizarea necesităților materiale, dar mai ales umane, ținând cont de evoluția posibilelor scenarii identificate în răspândirea COVID 19.

În același timp, administrația județului a prezentat reprezentanților societății civile propriile demersuri efectuate, cât și problemele identificate. Analiza efectuată de către specialiștii Consiliului Județean Suceava, în colaborare cu cei ai Spitalului Județean, a relevat necesitatea achiziționării a 7 tipuri de aparaturi medicale, de imediată necesitate, pentru funcționarea optimă a unității spitalicești și anume: infuzionate, aspiratoare de secreții, monitoare de funcții vitale, concentrator de oxigen, ventilatoare, bloc injectomate, videolaringoscop.

Dialogul s-a concretizat în stabilirea unei platforme comune de lucru administrație publică – societate civilă, ce stă la baza acțiunilor derulate, cu termene, direcții concrete de acțiune pentru identificarea posibilelor surse de echipamente și materiale de protecție, dar și de recrutare a resurselor umane calificate.

Administrația județului a comunicat că va iniția demersuri instituționale imediate, considerând aspectele discutate ca fiind o prioritate zero, pentru soluționarea cât mai urgentă a crizei și stopării răspândirii COVID – 19. Președintele Consiliului Județean a precizat că a fost desemnată o persoană, din cadrul instituției pe care o conduce, pentru a centraliza și coordona situațiile privind necesarul unității medicale județene și care va conlucra cu reprezentanții societății civile.

Cornel Dediu, directorul Crucea Roșie Română – filiala Suceava, a precizat că joi, 16.04.2020, vor ajunge la Suceava, pentru Spitalul Județean o serie de materiale de protecție și aparatură medicală, respectiv măști, combinezoane și ventilatoare.

Doctorul Liviu Trifina a prezentat o analiză proprie a necesităților Spitalului Județean, în ceea ce privește dotarea cu ventilatoare, precum și o evaluare a capacității de suport a unității medicale județene.

Administrația județeană a arătat că s-a dispus suplimentarea schemei de personal aferentă unității medicale, fiind analizate pentru a fi implementate, și alte măsuri imediate de stimulare a aportului de personal medical calificat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.