Agenția Națională de Administrare Fiscală propune o procedură nouă de calcul a timbrului de mediu, pentru autoturismele achiziționate în leasing, simplificând astfel înmatricularea acestora.

Conform unui proiect lansat în dezbatere publică pe site-ul ANAF, autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing vor fi înmatriculate mai rapid. Pentru acestea, organele fiscale propun emiterea unei singure decizii în ceea ce privește valoarea timbrului de mediu. Sumele detaliate pentru fiecare autovehicul vor fi înscrise într-un centralizator, anexă la decizia de stabilire.

Pentru calcularea timbrului de mediu, contribuabilii vor depune la unitatea fiscală de care aparțin o cerere în această privință, la care se atașează cartea de identitate a vehiculului sau, în cazul autovehiculelor achiziționate în leasing, un document care să conțină elementele necesare calculului timbrului, documente care atestă dobândirea mașinii și un act din care să rezulte data primei înmatriculări a mașinii, în cazul unui autoturism cumpărat din afara țării. Calcularea timbrului de mediu pentru autovehicule și emiterea deciziei cu suma de plată se efectuează în cel mult două zile lucrătoare, de la data depunerii documentației complete. Pentru mașinile achiziționate în leasing, termenul este de maxim 5 zile.

Timbrul de mediu se plătește de contribuabili, într-un cont  distinct deschis la Trezoreria Statului, pe numele Administrației Fondului pentru Mediu. Dovada plății va fi prezentată cu ocazia înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.