Prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

 Săptămânal sunt organizate activități în sistem intergrat cu participarea polițiștilor din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice, a polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice cu participarea polițiștilor rutieri dar și din cadrul subunităților de la nivel județean. La acțiuni sunt cooptați, de asemenea lucrători de jandarmi dar și specialiștii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Suceava.

Astfel, în acest weekend, la nivelul IPJ Suceava a fost inițiat și pus în aplicare un plan de măsuri pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, fiind intensificate acțiunile de verificare și control în special în ceea ce privește transportul ilicit de material lemnos.

În cadrul acțiunilor, la data de 29.01.2022, ora 08.15, patrula din cadrul Secţiei nr. 3 Poliţie Rurală Marginea, pe raza comunei Sucevița, a interceptat în trafic o autoutilitară care se deplasa pe strada Poiana Mărului și transporta material lemnos, având direcția de deplasare dinspre DN 17A Sucevița  către fondul forestier.

S-a procedat la oprirea autoutilitarei în trafic și s-a stabilit că aceasta era condusă de un bărbat de 52 ani, din comuna Marginea, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, iar cu privire la cantitatea de material lemnos transportat nu a putut prezenta aviz de însoțire sau alte documente de proveniență.

S-a procedat la interogarea aplicației „SUMAL CONTROL”, ocazie cu care s-a constatat că pentru autoutilitara orită nu a fost generat niciun aviz de însoțire materiale lemnoase la data de 29.01.2022.

În continuare, autoutilitara a fost condusă la Ocolul Silvic Marginea, unde s-a solicitat prezența lucrătorilor silvici dar și a lucrătorilor din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, în vederea efectuării inventarierii materialului lemnos.

În urma inventarierii materialului lemnos identificat în autoutilitară a rezultat o cantitate totală de 12,539 mc lemn rotund esență rășinoase – bușteni gater, valoarea totală a materialului lemnos fiind de 7.322,78 lei, conform carnetelor de inventariere întocmite.

În cauză, se constată că au fost încălcate prevederile art. 68 alin. (2^1) din Legea 46/2008 respectiv “Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, fapta constituind infracţiune şi fiind  sancţionată cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase, care fac obiectul transportului.        

Potrivit art. 68 alin. (2^2) ,,sunt supuse confiscării mijloacele de transport, materialele lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate sau a fi folosite la săvârşirea infracţiunii prevăzute la alin. (2^1) din Legea 46/2008”.

Cantitatea de material lemnos, respectiv cantitatea totală de 12,539 mc lemn rotund esență rășinoase – bușteni gater, având o valoarea totală de 7.322,78 lei, conform carnetelor de inventariere întocmite, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea, iar autoutilitara folosită la săvârșirea infracțiunii a fost indisponibilizată și depusă în camera de corpuri delicte a IPJ Suceava.

În urma documentării întregii activități infracționale, lucrătorii de poliție din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Marginea, s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”.

Prin ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe Lângă Judecătoria Rădăuți, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra autoutilitarei. Valoarea mijlocului de transport indisponibilizat a fost estimată la suma de 20.000 euro iar valoarea materialului lemnos confiscat este de 7.322,78 lei.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.