În cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională, sfârşitul lunii aprilie, vine cu noi proceduri minim invazive, salvatoare de vieţi, premieră în această perioadă de pandemie. Este vorba de embolizarea unui anevrism cerebral rupt la un pacient în vârstă de 55 ani. Pacientul s-a prezentat la U.P.U. – Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava pentru „cea mai cruntă durere de cap din viaţa mea” unde s-a stabilit diagnosticul de anevrism cerebral rupt cu hemoragie cerebrală.

Fiind o urgentă majoră, echipa multidisciplinară, formată din neurochirurgul dr. Blanaru Ticu şi radiologul intervenţionist dr.Creţeanu Mihai, a decis tratarea urgentă a acestei afecţiuni în Spitalul Judeţean de Urgenţă prin embolizare, fiind o luptă contra cronometru.

S-a efectuat procedura cu anestezie locală, apoi pe calea vaselor de sânge de la nivel inghinal, s-a ajuns până la nivel cerebral, cu ajutorul unui microcateter, prin care se livrează spirale de platină, care „înfundă” dilatarea anevrismală, ruptă în cazul pacientului nostru.

Procedura a durat în jur de 60 minute, s-a desfăşurat fără incidente periprocedurale, cu recuperare rapidă a pacientului, fiind un
succes total.

Succesul intervenţiei a fost determinat de existenţa specialiştilor, a infrastructurii şi a dotărilor Spitalul Judeţean de Urgenţă, care permit pacienţilor accesul la medicina modernă.

Procedurile minim invazive de radiologie intervenţională în cazul anevrismelor cerebrale rupte sunt pretabile la aproximativ 95% din cazuri, cu durată de spitalizare redusă şi complicaţii semnificativ mai mici, decât intervenţia neurochirurgicală clasică, deschisă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.